Landmand skal holde ploven fra Værneengene. DOF og DN har sammen kæmpet for fugle og deres natur – og vundet …
Af Uffe Rasmussen
En landmand med marker på Værnengene i Vestjylland ville sætte sin plov i en del af den beskyttede jord og pløje engen op for at så græs til husdyr. Ringkøbing-Skjern Kommune havde sagt ja i 2012.
Men Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Danmarks Naturfredningsforening (DN), gik sammen til den højeste naturklageinstans, Natur- og Miljøklagenævnet, for at stoppe oppløjningen af den enestående og uerstattelige natur.
Nu har nævnet afgjort, at landmanden skal holde ploven væk fra Værnengene, fordi området er et Natura 2000 område og beskyttet af § 3 i Naturbeskyttelsesloven.
– Vi er utroligt glade for og tilfredse med dommen, der er meget klar. Værnegene er et fredet og beskyttet område af afgørende betydning for en lang række fuglearter, siger Lars Holm Hansen, som er formand for DOF Vestjylland.
Store arealer pløjet op
Værnengene blev fredet for at beskytte ikke mindst de sjældne og fåtallige engfugle, som brushane og engryle og deres levested, de vidtstrakte enge.
– Det er derfor meget problematisk, når vi over de seneste 2 – 3 år har set meget store arealer blive pløjet op stik imod § 1 i fredningskendelsen for området. Derfor skal ploven holdes væk, så fuglene fortsat kan finde føde og få unger på vingerne, siger Lars Holm Hansen.
Fugles natur forsvinder
Landmanden ville lægge arealet om til græs, men det indebærer, at eksisterende vegetation og insektliv pløjes ned og afløses af kulturgræsser uden værdi for størsteparten af fuglene på Værnengene.
– Det er hovedrystende, at vi gang på gang har set landmænd pløje engjord op på Værnengene, og derfor har denne sag været principiel for os. Sårbare og sjældne fuglearter har her et af de få fristeder i landet, og en oppløjning vil sætte engens natur 40 år tilbage. Når man pløjer engene op og sår dem til med kulturgræs, forsvinder arealernes værdi for fugle og natur. Det ødelægger ynglemulighederne for engryle og brushane i en lang årrække og forringer ynglemulighederne kraftigt for stor kobbersneppe, siger Lars Holm Hansen.
Kommunen tilsidesætter natur
DOF kritiserer, at Ringkøbing-Skjern Kommune overhovedet sagde ja til landmanden i første omgang.
– Det er et eksempel på en kommune, der tilsidesætter naturens interesser på et forkert grundlag i stedet for at forvalte lovgivningen, så naturen beskyttes, som de har pligt til, siger Knud Flensted, som er biolog i DOF.
Han peger på, at der allerede er sket omfattende pløjning i navnlig i den sydlige del af Værnengene, og at kommunen har ladet det ske.
Natur- og Miljøklagenævnet forpligter i afgørelsen Ringkøbing-Skjern Kommune til at forvalte fredningen af området bedre, så kommunen lever op til de internationale forpligtelser og formålet med fredningen.