Spanien er ramt af den værste mangel på vand i nyere tid og hvordan det påvirker vildtet, ser Henning Kørvel nærmere på
Vildt i Spanien vånder sig
Hjortevildt og andet vildt i Spanien vånder sig. Landet har ikke fået andet end mindre regnbyger i efteråret og dette forår, og vandmanglen er eklatant. Mange vanddepoter er tømte, og floden Guadalquivir er tørlagt. Normalt bruser vandet i den af sted fra dens udspring i Cazorla til dens udløb i Atlanterhavet vest for Sevilla, men strømmen er tavs. Afgrøderne tørrer dels bort, mens andre udbytter halveres, og olivenolie er allerede fordoblet i pris. Hjortevildt på fri vildtbane vil for svage individers vedkommende bukke under, og i hegnede områder, hvor der satses på store trofæer, skal der fodres, og varer tørkesituationen ved, så skal man regne med stigende jagtpriser i den kommende sæson. Kirkerne beder højere magter på hjælp, og vi stemmer i koret og ønsker, at himlens porte åbner sig og giver livgivende vand til mennesker og dyr i Spanien.
Tekst og foto: Henning Kørvel
Spanierne vånder sig. Og vildtet ligeså. Spanien er i 2023 ramt af den værste mangel på vand i nyere tid, fordi der stort set ikke er faldet regn i hverken oktober, november og december eller januar, februar, marts, april og den tid, der er gået af maj indtil nu, og situationen er så faretruende, at drikkevand kan blive en så alvorlig mangelvare, at det rationeres.
Landbrugserhvervene er i alarmberedskab. Der er nemlig ikke vand nok til, at de kan vande afgrøderne. Og høsten tegner til at blive en katastrofe.
En forsmag fik spanierne i 2022, hvor der også manglede regnvand. Olivenavlerne i Andalusien, hvor oliven dyrkes på tusinder af hektar imellem blandt andet Malaga og Cordoba, kom manglen på regn til udtryk ved, at olivenavlerne kun høstede 40-50% i forhold til normaludbyttet.
Og fordi udbyttet i også 2023 bliver beskedent, så ventes der betalingsstandsninger og konkurser oven i, at spanske banker i forvejen har beholdninger af store ejendomme, som de tog tilbage fra især byggeindustrien under finanskrisen, der startede i 2008, og hvoraf flere stadig ikke er solgt.
Resultaterne af den fortsatte mangel på regn, ses allerede. Hvor spaniere normalt kan få olivenolie til omkring tre euro pr. 70 centiliter, er prisen i dag fordoblet, og seks euro (45 DKK) er ikke blot en fordobling, men en vanvittig pris for jomfruolie i et land, der producerer så megen olivenolie som Spanien.
Tørke udvikler ny ørken
Klimaforandringer får skylden for miseren. Tusinder af jobs i landbrugssektoren er i farezonen. Mange vanddepoter – damme – er tømte, og andre igen vil blive tørlagte, hvis ikke underet sker, at der snart falder regn. Floden Guadalquivir, der har sit udspring i det bjerg- og vildtrige område, Cazorla, og som i normale år strømmer af sted før udmundingen i Atlanterhavet vest for Sevilla, er tørlagt (læs knastør).
I det centrale Spanien er manglen på regnvand så udtalt, at 20% af arealet er ved at udvikle sig til regulær ørken. Hvedehøsten i de områder i landet, hvor landmænd stadig dyrker denne livgivende sort korn, ser fortvivlede på de tørre marker, hvor frøene ikke kan udvikle sig normalt på grund af mangel på regn, og der heller ikke vand nok til, at der kan kunstvandes.
Spanien er under normalt forhold den ubetinget største europæiske producent og eksportør af avocado og mango, der ligeledes trues af tørken.
Grøntsager dyrkes i stor stil i Valencia-områder, hvilket også gælder for appelsiner, der – når de blomstrer – giver regionen en dejlig duft.
Her er landmænd ramt af de samme problemer som landmænd i det øvrige Spanien, men landmænd her har dog det ekstra store held, at de endnu kan få vand fra lagunen, La Albufera, til rismarkerne, og en særlig vandret i Valencia tager stilling til klager fra landmænd, der føler sig forfordelt på bekostning af landmænd, som de mener, har taget noget af det vand, som de syntes, at de skulle have haft.
På denne tid af året plejer der i normalt år at ligge sne på tinderne af Sierra Nevada og andre høje bjerge i landet. Men i år er tinderne ikke dækket af hvid sne, hvilket afstedkommer, at der så ikke kommer vand fra den smeltede sne ned til bjerglandsbyerne, der på denne måde ellers får behovet for drikkevand dækket.
Hvorfor denne lange forklaring? Fordi den influerer på vildtets trivsel og har betydning for jagten, da vildtets ve og vel afhænger af, om naturen kan give dem naturlig planteføde. På grund af manglen på regn er naturen tør og gold, og vildtet søger delvis forgæves efter føde, og det er smalhals for især hjortevildtet.
Fodring er derfor påkrævet, hvis hjortevildt, mufloner, mankefår og ”rødhøns” (rødbenede agerhøns) skal kunne overleve. Dette kan dog kun lade sig praktisere effektivt i hegnede områder som Andalusien, hvor cirka 90% revirer er hegnede, og hvor vildtet nok skal overleve, idet det må tages for givet, at ejerne har råd til fodring, indtil det på grund af regnmangel bliver så dyrt, at fodringen eventuelt bliver skåret ned.
Vildtlevende vildsvin skal nok klare sig. De har mange strenge at spille på og kan både æde orme, insekter, som de finder under store sten, ligesom de æder ådsler. De er derfor ikke i farezonen, men noget andet er hjortevildtet, hvoraf kronhjorte nu er i bast, og det færdige resultat afhænger af, om bæreren har fået føde nok.
Devisen er: Føde nok, store gevirer, og ingen eller nedsat mængde føde: Mindre hovedprydelser. Og mange penge er således i spil, for uden store gevirer, svigter jagtindtægterne og dermed grundlaget for, at cirklen kan fortsætte.
Jagtpriserne vil stige i 2023
Udlændinge, og også danskere med mangel på situationsfornemmelse, bør suspendere salget af jagt i Spanien i den kommende sæson og i 2024, indtil himlens sluser på mirakuløs vis skulle åbne sig over landet og give næring til planter, afgrøder, mennesker og dyr.
Usagligt vil det nemlig være at sælge noget jagt, som man på forhånd ikke ved, om den kan afvikles overhovedet. Og skal der fodres meget, så ejerne får store ekstra omkostninger på denne konto, så skal man regne med, at priserne vil stige. Alt andet vil være utænkeligt.
Vandmangel betragtes i Spanien som force majeure.
Fordi Spanien i øjeblikket oplever de højeste temperaturer, men dog ikke som i 1870, hvor der blev målt 51 grader celcius i Sevilla, men alligevel 45-47 grader i Andalusien, er stenbukke søgt op til de ubetinget højeste steder i bjergene, hvor de bedre kan holde ud at opholde sig end længere nede med højere temperaturer.
Spørgsmålet er så, hvordan brunsten i november vil forløbe, hvis ikke der forinden falder regn, så geder og bukke kommer ned fra bjerget.
I mange af Spaniens kirker anråber præsterne højere magter om at se i nåde til Spanien og åbne himlens porte over hele landet, for også i det ellers våde og lidt koldere Nordspanien, mangler der også regn.
Vi stemmer i koret med præsterne, landmænd, jægere, grøntsagsproducenter og spaniere i almindelighed:
Åben portene og giv livgivende regn til det knastørre land.
Imponerende ser parader efter monterias – drivjagt med hunde – ofte ud, men danskere forstår desværre ikke, at de ensartede trofæer er udtryk for manipulation, men fejlagtigt opfatter dette som normalbilledet.
Afskydning af så mange orner som her på monterias er ligeledes udtryk for manipulation, for på fri vildtbane udgør orner højest 5% af jagtudbyttet. Mange spaniere lukker øjnene for problemerne og betaler kassen.
Kort over vejrliget i normale år i Spanien. Som det ses, falder ”regntiden” dels om efteråret og foråret indtil omkring maj, men i år er der kun faldet regn i små byger, der stort set er forduftet i samme øjeblik, som vandet har ramt jorden.
Spanien er blevet kendt for sine mange stærke råbukke, her en sølvmedalje men desværre er priserne løbet løbsk, fordi man i år ofte har skullet betale 2.500 euro pr. bukkelicens (cirka 19.000 DKK). For den sum penge kan man få tre-fire hæderlige bukke i blandt andet Polen.
Spansk stenbuk i Sierra Nevada i det sydlige Spanien. Nu, hvor der ikke er sne på de højeste tinder, søger stenbukke helt op på ”taget”, men spørgsmålet er, om de kommer ned til brunsten i november.
Det er endnu for tidligt at spå om, hvordan gevirerne vil udvikle sig til denne sæson, fordi hjorte er i bast lige nu, men givet er det, at fodring mange steder er et must.