Danmark huser sjældne og spændende fuglearter, som de fleste danskere slet ikke kender. Og de kommer heller ikke til det, for mange arter er hårdt pressede og i færd med at uddø i Danmark, fremgår det af Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) seneste rapport om ”Danmarks truede og sjældne ynglefugle”
Mens havørnen og tranen trives, er det hårde tider for hedens fugle i Danmark. Den store tornskade og tinksmeden er gået tilbage i de danske hedeområder, og hjejlen har helt opgivet at yngle. Det fremgår af rapporten ”Danmarks truede og sjældne ynglefugle”, der for 12. år i træk præsenterer en aktuel status over 41 fåtallige danske arter af ynglefugle.
I 2009 var tinksmedens udbredelse i Danmark stort set isoleret til klithederne i Thy, hvor 103 af den samlede danske bestand på 110-112 ynglepar havde rede. Generelt er ynglefuglene i de danske hedeområder i tilbagegang. Det er for eksempel tilfældet med den danske bestand af den store tornskade, der i forhold til de foregående år blev halveret i 2009. Højst 7-10 par store tornskader yngler i Danmark.
– Det ser trist ud for hedefuglene her i landet. Til gengæld var en af de positive overraskelser i 2009, at der efter flere år uden sikre ynglefund af mosehornugler blev fundet hele 13 par af denne art, mens havørnen, tranen og den røde glente fortsætter deres kraftige bestandsstigninger, siger Timme Nyegaard, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Han har sammen med Mikkel Willemoes skrevet de mange oplysninger om de 41 truede og sjældne danske ynglefugle sammen i rapporten, der bygger på data indsamlet i felten af cirka 130 aktive ornitologer, såkaldte caretakere. I Dansk Ornitologisk Forenings caretaker-projekt er der ikke alene ekstra fokus på de fåtallige arter, projektet har også til formål at overvåge Danmarks 200 vigtigste fuglelokaliteter.
– Det er helt nødvendigt, at der løbende bliver holdt øje med lokaliteterne, så man hurtigt kan gribe ind og gøre en aktiv indsats, hvis der opstår trusler mod fuglelivet. Truslerne kan for eksempel være tilgroning, forstyrrende færdsel eller vandforurening, siger Timme Nyegaard. Danmark er over for EU forpligtet til at opretholde 113 EU-fuglebeskyttelsesområder i optimal tilstand for fuglene.
– De danske miljømyndigheder har i disse år ikke tilstrækkelige midler til at udføre denne overvågning af naturen. Her spiller DOF en vital rolle. Med vores caretaker-indsats og fugletællinger ønsker vi også at bidrage til BirdLife Internationals verdensomspændende overvågning af klodens vigtigste fuglelokaliteter, siger Timme Nyegaard. Dansk Ornitologisk Forenings caretaker-projekt, der er økonomisk støttet af Aage V. Jensen Naturfond, løber frem til midt i 2013.