I 2015 kunne man læse at Muntjac tilsyneladende ynglede i Danmark. Siden har der været meget stille om den asiatiske hjortevildtart, men i 2023 trak den invasive art igen overskrifter
Muntjac: Er de her endnu?
Der var dem som nærmest jublede over en ny dansk hjortevildtart, da man i 2015 kunne læse, at Muntjac ynglede i Danmark.
LÆS mere om MUNTJAC
Den nye bestand var efter mest at dømme grundlagt på undslupne dyr.
Siden har der dog været meget stille om den lille hjorte-art, som i dag er Englands mest almindelige.
Det var ikke alle, der var begejstret over endnu en invasiv art i den danske natur. Englands store problemer med at kontrollere bestanden fik Naturstyrelsen til at rejse de røde flag og erklære arten uønsket. I lighed med stort set alle andre ikke hjemmehørende arter.
Muntjak – invasiv og uønsket i dansk natur
Kritikere af denne beslutning mener, at der er tale om en overreaktion. Årsagen til at arten i England er gået ud af hånd og nu findes over alt – fra godser til parker og haver, er ikke selve arten, men at bestanden ikke er holdt nede. Altså mangelfuld forvaltning.
Læs også: Muntjac – som trofæ
Her på siden har vi stort set ikke hørt fra læsere, som i nyere tid har mødt den hjortearten kendetegnet ved de små hugtænder, som den i lighed med det kinesiske vandrådyr anvender som en slags våben i kamp med rivaliserende hanner.
Læs også: DJ: Nej til Muntjac i Danmark
Hvad skete der egentlig med den spirende danske bestand af Muntjac?
Derfor tyder det på, at de danske myndigheder kunne rejse en gravsten over de danske Muntjacs endnu inden den rigtig fik fodfæste i dens nye danske biotop.
Der er dog også en anden mulighed til den totale tavshed, nemlig at enkelte lodsejere holder hånden over en lille bestand. Den teori er luftet, men ikke bekræftet flere gange.
Men at muntjac ikke helt er forsvundet fra Danmark blev bekræftet da der i sæsonen 2023 blev iagttaget en muntjac på Fyn.
” En eller flere muntjakhjorte er sluppet løs” på Sydfyn skrev Danmarks Radio.
Dette fik Naturstyrelsen til at udstede en opfordring til jægerne, der gik på at skyde den lille ikke hjemmehørende hjorteart.
Den eller de små hjorte – hvis der er flere – formåede dog at gå under raderen eller også nød den nye art i det sydfynske blot en eller anden form for beskyttelse fra jægere og lodsejere, der ikke nænnede at skyde de eksotiske dyr, selv om en (for) stor bestand, kan gøre skade på den oprindelige flora …
I august kunne flere medier dog berette at ihverfald et eksemplar af de undslupne dyr var skudt.
Det skete efter den lille handyr ved et tilfælde blev spottet i et haveområde …
Læs også artikel fra 2018: