Ikke mindre end fem personer er angrebet af kongeørn på blot fem dage, og undesøgelse giver nu delvis forklaring på det usædvanlige fænomen
Fem personer angrebet af kongeørn på fem dage
Af Redaktionen
I løbet af fem dage blev mindst fem personer angrebet af en kongeørn i forskellige områder af Norge. Fænomenet har været diskuteret blandt kyndige på fugleområdet både i og udenfor Norge.
Men nu er der ført en vigtig brik til forståelsen af det usædvanlige fænomen.
Flere undersøgelser har nemlig vist, at det var den samme ørn, der står bag flere af angrebene.
Miljødirektoratet i Norge har bekræftet, at den samme ørn var involveret i tre af de fem angreb. Dette blev fastslået gennem billedanalyser, og angrebene fandt sted i Vang, Holtålen og Orkland kommune.
Direktoratet udtaler, at de har et stærkt billedmateriale, som har gjort det muligt at identificere ørnen i de tre nævnte tilfælde. Dette gør de ved at sammenligne billeder taget fra angrebssituationerne. De to sidste angreb kunne ikke bekræftes med samme sikkerhed på grund af manglende billedmateriale.
Angrebene fandt sted på følgende steder:
- Tyin i Sogn,
- To angreb på Glittertind,
- Holtålen i Trøndelag,
- Orkdal i Trøndelag,
Efter et angreb på et barn i Orkdal blev kongeørnen aflivet af Viltnemnda.
Ørns adfærd er unormal
Ifølge Susanne Hanssen fra Miljødirektoratet er det usædvanligt med så mange konfrontationer mellem kongeørn og mennesker inden for så kort tid. Den nu aflivet ørn havde ifølge hende en meget unormal adfærd og manglede naturlig skyhed overfor mennesker.
LÆS også:
Ørneangreb ribber op i gammel sag
DNA-prøve mislykkedes
For at undersøge, om der var flere ørne involveret, blev der foretaget en DNA-analyse af en vevsprøve og en fjeder fundet i Holtålen. Forsker Oddmund Kleven fra Rovdata oplyste dog, at DNA-prøven var ødelagt, muligvis på grund af faktorer som vejr og tid. Dermed kunne de ikke bekræfte, om andre ørne var involveret.
Alle angrebene menes at være udført af en årsunge, altså en ørn født tidligere på året, som netop havde forladt reden. Ornitolog Alv Ottar Folkestad fra Birdlife Norge har konkluderet, at det sandsynligvis er tale om den samme ørn, og han beskriver adfærden som fuldstændig ukendt i litteraturen.
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker.
Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhold