Af Redaktionen
Bornholm har i mange år ligget i førerfeltet med hensyn til antallet af medaljebukke. Og det foreløbige højdepunkt blev nået, da der ved trofæmålingen i jagtafdelingen hos A.P. Hellisen A/S, Åkirkeby, i 2009 blev opmålt 65 bukkeopsatser i medaljeklasse, heraf 10 guldmedaljer. Men året efter faldt antallet af medaljebukke fra 65 til 15. Heraf var kun én guldmedalje, mens der var fem sølvmedaljer og ni bronzemedaljer.
– Der er ingen tvivl om, at den hårde vinter i 2009-2010 spiller en rolle. Jeg så i foråret 2010 en del afmagret råvildt, der begyndte at æde på rapsmarkerne, da sneen forsvandt. Nogle dyr døde, mens andre klarede sig igennem. Da jeg i efteråret igen så de dyr i rapsmarkerne, som jeg formoder, var de, der havde skrantet i foråret, så de stadig ikke specielt godt ud. Samtidig observerede jeg råvildt, der så ud til at have klaret sig bedre, siger Martin Pedersen Hjorth, der føler sig overbevist om, at endnu en hård vinter i 2010-2011 vil tynde yderligere ud i råvildtbestandene på øen, så det vil kunne ses i den kommende bukkejagtsæson.
Han tror også, dette vil gælde for statsskovene, hvor man af frygt for ”råvildtsygen” stoppede med at fodre råvildt i 2009. Når han dagligt kører igennem skoven og tidligere spottede 10-20 stykker råvildt, ser han i dag nemlig intet eller kun et par dyr. Han tror dog samtidig, at råvildt vil være kommet bedre igennem den hårde vinter på arealer, hvor der bliver fodret. Alligevel har han en teori om, at der i år vil blive længere mellem medaljebukkene på Bornholm, hvor det normale, totale råvildtudbytte ligger på cirka 4.000. – På denne her årstid plejer mange bukke på Bornholm at have sat ny opsats op i omtrent ørehøjde.
Men hos to af mine jagtkammerater, der har vildtkameraer, ser det ikke specielt godt ud. Dels har kameraerne registreret færre bukke end normalt, og dels har de bukke, der er registreret af kameraerne, kun sat et par centimeter op. Jeg tror derfor ikke på rekorder i år. Jeg tror, at dyrene i de to måneder, hvor vi indtil nu har haft hård vinter, har brugt alle ressourcerne på at overleve, siger Martin Pedersen Hjorth, der også mener, at streng vinter er forklaringen på, at der på Bornholm ses flere råer end normalt med kun ét lam. Denne iagttagelse gjorde han sidste år. – Der er ikke skudt ret meget råvildt på Bornholm i denne jagtsæson.
Det skyldes dels, at vinteren satte ind med sne omkring den 24. november. Dels er der i de kommuneplantager, der bliver udlejet, og hvor der før sneen kom, blev afviklet jagt, kun blevet skudt nogle få stykker råvildt mod før 10-12 stykker. Når vi har så lange vintre som i de to sidste år, så mener jeg, at råvildt skal fodres med majs og hø, så de klarer sig bedre igennem vinteren. Men det er ikke kun råvildt, der er udsat. Da jeg for nogen tid siden sad i en hochsitz for at se, hvad der rører sig, så jeg en hare, der var ”skarp” over ryggen, fordi den ikke havde fået nok at æde. Fødemanglen kan også ses på vores frugttræer, som er ødelagt af haregrav og råvildtbid, siger Martin Pedersen Hjorth, der tipper på, at udbyttet af råvildt på Bornholm vil tage et dyk i den kommende jagtsæson og vil komme under “normalen” på omkring 4.000 stykker.