I en flereårig undersøgelse har et internationalt forskerteam konkluderet: Jagtstop i beskyttede naturområder er til direkte skade for biodiversiteten …
Af Redaktionen 7. december 2014
Internationalt forskerteam konkluderer: Jagtstop i beskyttede naturområder er til direkte skade for biodiversiteten.
En af undersøgelsens andre resultater er, at bidskader i skovene er størst i beskyttede naturområder, hvilket måske ikke kan komme bag på de fleste. Men til gengæld er følgevirkningerne ret interessante.
Rumænske forskere ved Max Planck Instituttet for Biogeokemi i Jena konkluderer, at bare et tab på 5 procent af skovene, vil føre til et tab af arter i faunaen.
Forskerne understreger, at beskyttelse af arter skal ses i sammenhæng mellem dyr og planter. Dermed bekræfter de tidligere udsagn fra det tyske jægerforbund (DJV):
– Strategien for bevarelse af skovenes mangfoldighed i beskyttede områder må nødvendigvis indbefatte jagt,
siger DJV bestyrelsesmedlem Dr. Hans-Heinrich Jordan.
Tanken om at ulve, bjørn og los i fremtiden skal overtage jægernes rolle i Tyskland affejes af forskerne:
“Ulvene i Rumænien foretrækker til enhver tid får på græs i stedet for at jage vilde dyr i skovene”, og der bliver således ikke foretaget nogen selektive begrænsninger i bestandene.
Forskerne fra Max Planck Instituttet har haft fokus på biodiversiteten i livet omkring skovens træer.
Men “biodiversitet indbefatter også den øvrige fauna, bl.a. også beskyttelse af urfugl og tjur”, understreger Dr. Jordan.
Kravene fra bl.a. dyrebeskyttelsesorganisationerne om at begrænse eller direkte forbyde jagt på de beskyttede områder, vil snarere vise sig at være “at gøre naturen en bjørnetjeneste”, slutter Dr. Jordan.
Efter DJVs oplysninger er der overvejelser i det tyske Miljøministerie om at forbyde jagt på flere offentlige arealer.
I lyset af den seneste undersøgelse fra Max Plank Instituttet, vil dette ikke være nogen særlig klog beslutning, konkluderer det tyske jægerforbund.