Har du oplevet hostende eller nysende råvildt, så er det sandsynligvis svælgbremsen, der er på spil
Svælgbremser hos råvildt
Svælgbremser hos råvildt opleves ofte ved, at det påvirkede dyr hoster eller nyser i forsøget på at slippe af med de larver, som har sat sig fast i svælget på det angrebne dyr
Af Redaktionen
Svælgbremse (Cephenemyia stimulator) er insekter, hvis larver lever i næsehulen og svælget hos råvildt.
Svælgbremsen anbringer sine larver omkring dyrets næsebor. Derfra vandrer larverne ind i svælg og næsehule, hvor de i størstedelen af deres liv lever af slim og sekreter fra slimhinden.
Når den cirka 30 mm store larve er udvokset, falder den ud af næsebordene og ned på jorden. Larverne borer sig ned i jorden og forpubber sig i et par uger.
Når det færdige insekt kommer ud af puppen, har den kun få dage til at parre og forplante sig, inden den dør.
Se også LÆSERBREV: De syv syndere
Æggene, op til 500, klækkes inde i fluen, som derefter placerer larverne i næseborene på råvildt.
Larverne er store og synlige hos inficerede bukke, der nedlægges under sommerens bukkejagt. De er synlige i næsehulen, når opsatsen fjernes.
Dyr der er kraftigt inficerede med svælgbremser, er som regel svækket af andre årsager og selvom sygdommen kan være et problem hos enkelte dyr, hvor den forårsager vejrtrækningsbesvær, nysen og hosten og i mere sjældne tilfælde lungebetændelse.
LÆS mere om RAAVILDT
Svælgbremser hos råvildt er dog ikke et problem for bestanden af råvildt som sådan.
Svælgbremser forekom tidligere udelukkende i den sydlige del af landet, men forekommer i dag spredt over det meste af landet.
Ved mistanke om svælgbremser kan hovedet eller hele dyret indsendes til undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet. Se mere på vildtsundhed.dk
TILMELD dig Netnatur Club
og modtag gratis nyheder
Video: Naturvejleder Jes Aagaard, YouTube ser på svælgbremser hos råvildt
Netnaturs App – med lokale tider for solopgange og solnedgange
LÆS mere på netnatur.dk/RIFFELJAGT
|
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker. Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol