Mette Gjerskov (A) maner til ro i det danske jagt- og lystfiskermiljø: “Nye initiativer til biodiversitet medfører ikke generelt forbud mod jagt og fiskeri i Natura 2000-områderne”
Af Redaktionen: Foto: Folketinget.dk
Den socialdemokratiske miljøordfører Mette Gjerskov maner til ro i det danske jagt- og lystfiskermiljø.
” Det er en fejl at sige, at der bliver forbud mod fiskeri og jagt i Natura 2000. Ingen ved det. Punktum. Det skriver Mette Gjerskov, Miljøordfører for Socialdemokratiet på Twitter.
På Facebook uddyber ordføreren synspunkter, hvor hun skriver følgende:
” Jeg har fået mange mails om jagt og fiskeri i Natura 2000, og kan se debatter og underskriftsindsamlinger på sociale medier. Det er tydeligt, at mange er både bekymrede og forvirrede. Jeg håber, at jeg kan skabe lidt mere klarhed.
Vigtigst er det at sige klart:
Ja, der kommer nye initiativer for natur og biodiversitet.
Nej, det betyder ikke generelt forbud mod jagt og fiskeri i Natura 2000-områderne
Jeg tror, at dele af bekymringerne bygger på en misforståelse. Der er nemlig ikke tale om nye generelle regler for Natura 2000 områder. Derimod handler det om, at vi i fællesskab med EU er ved at se på nye veje til bedre beskyttelse af natur og biodiversitet.
Vi har i EU vedtaget en ny Biodiversitetsstrategi og EU-Kommissionen arbejder hårdt og ambitiøst med at gennemføre strategien. Strategien lægger op til, at vi beskytter naturen bedre og med nye mål.
De nye målsætninger er bl.a., at vi samlet set i EU skal have 30 pct. såkaldt ’beskyttede områder’, herunder 10 pct., der skal være ’strengt beskyttede’ naturområder.
Altså 10 pct. strengt beskyttede områder, og derudover endnu 20 pct., som skal være beskyttede. Den ambition er vi fra dansk side meget enige i – og jeg er meget glad.
Imidlertid er de nærmere kriterier for, hvordan vi skal udpege mere beskyttet og strengt beskyttet natur endnu ikke fastlagt. Her vil jeg gerne understrege, at Natura 2000 områder fx ikke nødvendigvis falder under kategorien ’strengt beskyttede områder’.
Kommissionen har lavet et udkast til vejledning om kriterier og vejledning om udpegning af beskyttede områder.
Det er de udkast, som jeg kan forstå, at mange er bekymret over vil begrænse jagt og fiskeri.
Det er korrekt, at der er en formulering om, at der ikke bør være forstyrrende aktiviteter som f.eks. jagt, fiskeri og minedrift i strengt beskyttede områder. Vejledningerne er dog ikke endelige, og vil blive drøftet i løbet af 2021.
Når vi kommer så langt, at vi i Danmark skal udpege beskyttet natur, skal vi naturligvis følge de regler, der bliver gældende, men det er os selv, der udpeger de nye typer naturområder. Og det er os selv, der fra sag til sag vurderer vilkårene for fx jagt og fiskeri – om det er muligt, og hvordan det i så fald kan sikres, at det sker bæredygtigt.
Vi kender det allerede i dag, hvor vi har naturområder, hvor jagt og fiskeri er tilladt. Vi har også områder, hvor det er begrænset – ja, vi har endda naturområder, hvor mennesker slet ikke må færdes i hele eller dele af året af hensyn til fx fuglelivet.
Vi kender altså systemet, kunne man sige.
Det er vigtigt at få sagt, at hvis de nye regler kommer til at vedrøre privatejede arealer, vil det ske efter de almindelige spilleregler. Altså med høringer, eventuelle kompensationer osv., inden udpegning eller ny regulering af konkrete områder. Det kommer vejledningen ikke til at ændre på.
Til sidst er det også vigtigt at sige, at en vejledning ikke er juridisk bindende regler. Vejledninger vil dog typisk blive opfattet som politisk bindende.
Så ja, der kommer initiativer, som skal beskytte vores natur mere end i dag. Det er helt nødvendigt for biodiversiteten. Men områderne besluttes af os selv, og derfor handler det ikke bare om at tage Natura 2000 områderne under ét og forbyde jagt og fiskeri.
Jeg håber, at denne forklaring har hjulpet til at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.”
” EU foreslår regler om strengt beskyttede områder. Ingen ved endnu, hvor de kommer til at ligge. Derfor er det en fejl, at sige, at der bliver forbud mod fiskeri og jagt i Natura 2000. Ingen ved det. Punktum.” Kilde: Twitter, Mette Gjerskov, Miljøordfører, Socialdemokratiet