I de seneste sæsoner, har det været tilladt at skyde grågæs i august. Men hvor mange grågæs nedlægges der i “den gamle” jagtmåned for gæs?
Gåsejagt på dyrkede marker i august er et forholdsvist nyt fænomen i nyere dansk jagthistorie, da man før 2018 først måtte drive jagt på gæs fra den første september. Denne artikel er fra 2020, og ser tilbage på de første års erfaring med genindførsel af den oprindelige augustjagt og på hvor mange gæs, der blev nedlagt i sæsonens første måned. Nederst i opslaget her er placeret udviklingen i udbyttet af nedlagte grågæs frem til sæsonen 2021/2022.
Af Redaktionen, 20. juli 2020
Efter to år med mulighed for at nedlægge grågæs i august måned på dyrkede marker melder spørgsmålet sig:
Hvor effektiv er “den gamle” jagtmåned set i forhold til den rigtige sæson, der strækker sig fra første september til 31. august?
Det spørgsmål ser DCE, Aarhus Universitet nærmere på i vildtudbyttestatistikken og vingeundersøgelsen. Sidst nævnte baserer sig på jægernes indsendte vinger fra nedlagt vildt.
På de baggrunde har universitet beregnet, at cirka 10% af de nedlagte grågæs i Danmark skydes i august.
Tallene er stort set identiske for såvel første sæson med augustjagt som anden og nu afsluttede jagtsæson 2019/20.
Gåsejagt i august
“Den gamle” jagttid, som mange jægere endnu kan huske, startede faktisk første august, og var primært rettet mod danske ynglefugle på morgen- og aftentræk.
Dengang var jagten for alle jægere – landjægere såvel som strandjægere, der drev jagt med pramme og skydekajakker.
Sådan er det ikke i dag. Augustjagten er kun for jægere, som driver jagt på marker i omdrift, der ligger mindst 300 meter fra vådeområder.
Herunder ses i hvilke egne, der hen over sæsonen blev nedlagt fleste grågås. Kortet kan ses på Fauna.au.dk, hvor man kan få flere informationer i de enkelte kommuner.
LÆS mere om GÅSEJAGT
Læs reglerne for jagt på grågæs
Det samlede udbytte af grågæs har været nogenlunde stabilt med cirka 52.000 nedlagte fugle i 2012 og 55.000 i afsluttet jagtsæson.
I den mellemliggende sæsoner har der dog været udsving, med 2015 som det bedste år med oprundet 66.000 nedlagte fugle.
På kortet herunder, der tilsvarende baserer sig på DCE’s oplysninger, kan man se den udvikling, der har været i afskydningen da danske ynglefugle såvel som tiltrækkende grågæs.