Inden man opsætter vildtkamera til automatiseret overvågning af sit jagtterræn er der en række regler, man bør sætte sig ind i, hvis ikke man vil risikere konfiskering og bødestraf
Brug af vildtkamera: Hvad siger loven?
Brugen af vildtkameraer i Danmark er populær blandt jægere, naturinteresserede og grundejere, som ønsker at overvåge dyreliv eller beskytte deres ejendomme.
Selvom vildtkameraer kan være et nyttigt værktøj, er der en række love og regler, som man skal være opmærksom på for at sikre, at brugen af disse kameraer er lovlig.
Privat ejendom og overvågning
I Danmark må man som udgangspunkt opsætte vildtkameraer på sin egen private ejendom, men der er visse begrænsninger, man skal overholde.
Ifølge persondataloven må man ikke optage billeder eller video af personer uden deres samtykke, hvis optagelserne sker på steder, hvor offentligheden har adgang – dette gælder også skovstier eller fællesarealer, der kan være i nærheden af din ejendom.
Hvis du placerer et vildtkamera på din grund, skal det altså være rettet sådan, at det ikke overvåger områder, hvor folk uforvarende kan blive filmet. Det vil sige, at kameraet kun må overvåge områder, der er fuldt ud private og afgrænsede.
LÆS også: Brug af vildtkamera
Regler for overvågning af offentlige områder
Opsætning af vildtkameraer i offentlige områder, såsom skove eller parker, kræver særlig tilladelse.
Ifølge straffeloven er det ulovligt at overvåge offentlige steder uden tilladelse fra myndighederne. Hvis du for eksempel ønsker at opsætte et vildtkamera i en statsskov eller på en anden offentlig grund, skal du først søge tilladelse hos Naturstyrelsen eller hos den relevante kommune.
Overtrædelse af disse regler kan føre til bøder og beslaglæggelse af udstyr.
Skiltning og oplysning
En vigtig del af de danske regler om brug af vildtkameraer er oplysning og skiltning. Hvis du opsætter et vildtkamera på din private ejendom, hvor der er risiko for, at folk kan blive fanget på kameraet – for eksempel langs en indkørsel eller tæt på grænserne til din grund – er du forpligtet til at skilte tydeligt om, at området er videoovervåget.
Skiltningen skal placeres, så den er synlig for folk, inden de træder ind i det overvågede område.
Dette krav om skiltning gælder ikke nødvendigvis, hvis kameraet kun overvåger en vildtbestand i skov eller på marker, hvor offentligheden ikke har adgang. Dog kan det være god praksis at informere eventuelle naboer eller samarbejdspartnere om, at der er opsat vildtkamera i området.
Beskyttelse af privatlivets fred
Selvom formålet med et vildtkamera typisk er at overvåge dyrelivet eller beskytte ejendommen, må kameraet ikke anvendes til at krænke privatlivets fred.
Hvis et kamera fanger billeder af personer uden deres vidende på steder, hvor de forventer privatliv – for eksempel i deres hjem eller i haven – kan dette være en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om privatlivets fred.
Skulle man ved et uheld fange billeder af mennesker, skal disse optagelser straks slettes, og kameraets placering bør revurderes for at sikre, at det ikke sker igen.
LÆS også: netnatur.dk/VILDTKAMERA
Databeskyttelsesloven og opbevaring af optagelser
Hvis du bruger vildtkameraer, skal du også være opmærksom på reglerne om opbevaring af persondata, som er fastsat i databeskyttelsesloven (GDPR).
Hvis dit vildtkamera fanger billeder af personer, skal du sørge for, at optagelserne opbevares sikkert og kun opbevares så længe, det er nødvendigt for formålet. Som privatperson har du en begrænset ret til at opbevare persondata, men det er vigtigt, at du ikke deler eller offentliggør billeder, der indeholder personer, uden deres samtykke.
Undtagelser for jægere og naturforvaltning
Jægere og personer, der arbejder med naturforvaltning, har visse undtagelser fra nogle af de strammere regler for overvågning. For eksempel kan jægere sætte vildtkameraer op i jagtområder uden at skilte, så længe kameraet udelukkende bruges til at overvåge vildtet og ikke er rettet mod områder, hvor mennesker har adgang.
Dog er det vigtigt for jægere at overholde grænserne for offentlig ejendom og sikre, at kameraet ikke placeres på steder, hvor det kan risikere at overvåge tilfældige forbipasserende. Det er også vigtigt, at man fjerner kameraerne efter jagtsæsonen, hvis de ikke længere er nødvendige.
Brugen af vildtkameraer i Danmark er reguleret af en række love, der skal beskytte privatlivets fred og forhindre ulovlig overvågning. Det er vigtigt at overholde reglerne om placering, skiltning og opbevaring af optagelser for at undgå juridiske problemer. Ved at følge disse regler kan du fortsat bruge vildtkameraer til at overvåge dyrelivet eller beskytte din ejendom på en lovlig og etisk forsvarlig måde.