Iagttagelser og private fotooptagelser puster liv i verserende spørgsmål: Er der en puma løs i Danmark?
Af Henning Kørvel
I følge lokale iagttagelser er der en puma er løs på Sydsjælland, og den er angiveligt set to-tre gange. I et tilfælde tog en amatørfotograf fotos af den formodede puma, som menes at stamme fra en privatperson, for på Sydsjælland findes der nemlig ingen dyreparker, som den eventuelt kunne være kommet fra. Ifølge en bekendtgørelse er hold af puma forbudt for privatpersoner.
Tekst: Henning Kørvel
Et ifølge vidner meget store kattedyr er blevet set to-tre gange i slutningen af oktober. Og i et tilfælde fik en amatørfotograf med telelinse på cirka 200 meters afstand fire fotos af det, som han og flere andre formoder er en puma i det fri nær Rejnstrup på Sydsjælland.
Hvor den formodede puma kommer fra, er der ingen, der ved, men nogle af dem, som har spottet “pumaen”, der også bærer navnet, bjergløve og Cougar, formoder at den er undsluppet fra en privatperson, der ulovligt har haft rovdyret i en hegning eller andet indelukke ved sin bolig. Der findes nemlig ingen dyreparker nær Rejnstrup, der ligger nær Fuglebjerg cirka midtvejs imellem Næstved og Slagelse, hvor “pumaen” kan være undsluppet fra.
Fordi det formodes, at det store kattedyr har været i privat eje, indtil den af ukendte grunde slap fri, er den i en vis grad vant til mennesker. Det får lokale til at frygte at den kan være farlig for mennesker, som vil i kontakt med den. Fordi den antages at være blevet fodret, har den næppe naturinstinktet til at fange sin egen føde i naturen i behold, og hvor længe den vil kunne klare sig, er derfor uvist.
I henhold til Bekendtgørelse nr. 208 af 6.3. 2014 om forbud mod privates hold af særlige dyr er det forbudt for private mennesker at holde puma.
Forbuddet gælder for alle rovdyr undtagen domesticerede hunde og katte, manguster (Herpestinae app.), genette (Genetta genatta), fennekeræv (Fennecus zerde), domesticerede ræve (Vulpes vulpes), næsebjørne, (Nasua app.), fritte og tamilder (Pustorius postorius) samt demisticerede former for mink (Mustela vison).
En fuldvoksen puma vejer op til godt 100 kg. Fra hoved til hale måler den op til 1,96 meter, og halen er 66-78 cm lang, og den er 60-76 cm over skulderen.
Den er naturligt udbredt fra det sydlige Alaska til det sydlige Yokon, Canada og USA fra kyst til kyst til Newfoundland, Florida og det centrale USA og Sydamerika til Megellan Strædet.
I USA formodes det, at der findes cirka 6.500 pumaer, der i et vist omfang jages på licens med hunde, der jager pumaen op i et træ, hvorpå jægeren skyder den.
Pumaens byttedyr er white tail, moose, tamgeder, får, heste, køer, hulepindsvin, kaniner, egern, vaskebjørne, coyotes, mus, aber, fjerkræ og ådsler. Puma æder desuden ofte bær, græs, fisk og sommetider insekter.
Denne redaktion er ikke i stand til at arts-identificere kattedyret, men eksperter vil formentlig kigge på ting som aftegninger og størrelsesforhold mellem f.eks. hoved og krop.
Farven, den hvide aftegning fortil, halelængden og kroppens størrelse i forhold til græsset har fået lokale til at konkludere, at dyret er en ung puma. På billeder ses dog ikke den sorte halespids, men det er et kendt forhold at pumaer i fangeskab kan slide den sidste dele af spidsen af.