3.147 statsbetalte konsulenttimer blev der anvendt på markvildtindsatsen i 2022, men alligevel blev der kun oprettet et nyt markvildtlav
Af Redaktionen
– Markvildtindsatsen oplever vigende interesse for opstart af nye markvildtlav, samt manglende villighed til at udføre planlagte tiltag blandt lodsejere.
Det kan man læse i et referat fra Vildforvaltningsrådet (sep 2023), der oplyser, at Markvildtindsatsen varetages af Danmarks Jægerforbund. (Se nederst i denne skrivelse)
Den manglende interesse har dog ikke sat en bremser for anvendelse af budgettet.
“De seneste 12 måneder er der således samlet realiseret 3.147 timer i markvildtindsatsen”
Sådan lyder det jfr VFR-referatet og herunder “Årsafrapportering Markvildtindsatsen 2022”. Begge dele kan man læse på Vildtforvaltningsrådets hjemmeside. Hvormeget forbundet fakturerer pr. anvendt time, kan man dog ikke aflæse ud af referatet.
Derfor kan man ikke umiddelbart se, hvor meget Markvildtindsatsen har kostet statsbudgettet (jagttegnsmidlerne) i det opgjorte år med altså kun et enkelt nyt oprettet lav. Via artikellink herunder fra 2018, kan man dog få en fornemmelse af beløbets fordeling og størrelse …
Markvildtindsatsen har i foråret 2022 opstartet et nyt markvildtlav og jfr. VFR-referatet er de siden ordningens opstart 2013 – og frem til 15. november 2022 – oprettet i alt 41 markvildtlav, som inddeles i nedenstående kategorier:
1 Markvildtlav med behov for særlig opstartsrådgivning (kategori 1):
34 Markvildtlav som kræver opfølgende driftsrelateret rådgivning (kategori 2):
6 Markvildtlav som er selvkørende eller ikke kræver rådgivning- tællelav (kategori 3):
Læs mere:
ADAPTIV FORVALTNING
Markvildtindsatsen handler ikke kun om at oprette lav hen over skel. Det kan man også læse i nævnte referat, hvor der står:
” Derudover udarbejder Danmarks Jægerforbund faktaark, som kort og præcist beskriver, hvordan man i praksis anlægger og vedligeholder de mest gængse vildt- og bivenlige tiltag. Samt best practice omkring disses placering og omlægning, der sikrer den højest mulige biodiversitet. Ligeledes er der i 2022 udarbejdet et faktaark, som sætter fokus arealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven.”
Jægerforbundet oplyser desuden jfr referatet, at de især informerer egne medlemmer om indsatsen i det der skrives:
“Rækken af faktaark udvides løbende, og formidles gennem sæsonbetonede nyheder på Jægerforbundets hjemmeside, nyhedsbreve og Facebook.”
LÆS mere nederst i dette referat fra VFR
KORT om MARKVILDTINDSATSEN
På Danmarks Jægerforbunds hjemmeside kan man læse, at forbundet har vundet udbuddet fra Miljøstyrelsen om markvildtindsatsen. Markvildtindsatsen har fungeret siden 2013.
Det skrives, at det er en hjørnesten, at lodsejere arbejder sammen på tværs af skel. I Markvildtlavene er landbrugene, lodsejerne og jægerne de vigtigste aktører og det er frivilligt at oprette og deltage i markvildtlavene.
Indsatsten bygger på forvaltningsplanerne for hare og agerhøne, som er udgivet af Miljøministeriet.