Fredag aften fik DN en henvendelse via det sociale medie Instagram. Brian Baltzer fra Islands Brygge på Amager i København fandt en nedfalden fuglekonge på fortovet foran sin hoveddør og undrede sig: Fuglekongens træk mod syd er først lige begyndt, så hvorfor er den allerede udkørt?
Af DN
Lige nu trækker fuglekonger fra svenske og norske nåleskove ind over Danmark på deres vej mod Sydeuropa, men i sidste uge faldt flere hundrede af dem til jorden efter at have fløjet ind i høje bygninger i hovedstaden. Det skriver Ritzau.
Forklaringerne på den lille spurvefugls skæbne er flere, men først og fremmest skyldes faldet fra tinderne, at kongerne er afkræftede. Med en vægt på mellem ti og 12 gram bruger de nemlig hurtigt energien op under flyvningen.
– Fuglekongen lever af blandt andet edderkopper og bladlus, som den tager fra grantræernes nåle, og den har brug for rigelig og kontinuerlig føde, når den er på vingerne. I København er der kun en begrænset mængde nåletræer og kombineret med sidste uges hårde vejr, løber fuglekongen hurtigt tør for brændstof, siger biolog Bo Håkansson.
Ikke vant til byen
Fuglekongerne er ikke byvante, og især høje bygninger med reflekterende glasfacader udgør en stor trussel. Sammen med sidste uges våde og blæsende vejr, blev der lagt pres på fuglekongerne over København.
– Hårde vinde og konstant regn tærer på fuglekongens kræfter, og når energiniveauet er i bund, kan den blive desorienteret og ramme bygningerne. En anden forklaring er glasfacaderne, som reflekterer byen og himlen og som fuglene ikke er vant til at tage sig i agt for, siger Bo Håkansson og tilføjer, at nogle af uheldene kan forebygges ved at klæbe klistermærker af rovfugle fast på bygningerne.
Det er i efterårsmånederne, at der er flest fuglekonger at finde i Danmark, fordi de er på træk. Nogle få overvintrer her også, men overlevelse er en kamp, fordi kulden reducerer fødegrundlaget markant.
Faldende bestand
Den lille spurvefugl med den karakteristiske gule issestribe eller kongekrone er Danmarks mindste fugl. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er den ynglende bestand faldende i Danmark, fordi klimaændringer har svækket nåletræerne og dermed fuglens fødegrundlag. Den europæiske bestand synes dog som helhed at være stabil.
På Islands Brygge tager Brian Baltzer den lille fuglekonge op i hånden og sætter den forsigtigt ind i en busk i ejendommens gårdhave. Da han senere samme aften tjekker efter i hækken, er den lille konge væk.