Det er vanskeligt at forestille sig, at der er nogen, der slet ikke vil blive påvirket, og samtidig åbenlyst, at bestemte artsgrupper vil blive og allerede er under meget stærkt indflydelse af ændringerne.
Én gruppe er vandfuglene, der er afhængige af højarktiske yngleområder og vesteuropæiske og afrikanske vådområder for at raste og overvintre. Det siger sig selv, at de står i første række med hensyn til påvirkning fra klimaet, og der er allerede dokumenteret en række forandringer i fuglenes udbredelse og træk, som kan henføres enten direkte eller indirekte til opvarmningen.
En ny nordisk arbejdsgruppe har kastet sig ud i et treårsprojekt, som har til formål at få styr på klimaforandringernes betydning for vandfugle – især ænder. Det drejer sig om bestandspåvirkninger, udbredelse, trækmønstre, reproduktion m.v. Netop fordi der er tale om trækfugle er det vigtigt at samle eksperter på tværs af grænserne, og netværket, der opererer under forkortelsen NOWAC (Nordic Waterbirds and Climate Network) har da også bred nordisk repræsentation og samtidig forgreninger ud i det øvrige europæiske og grobale system af vandfugleeksperter. NOWAC finansieres af bl.a. Nordforsk-midlerne, der er tilknyttet. NOWAC har netop afholdt sit første møde. Det fandt sted på hos DMU på Kalø og havde til formål at fastlægge en slagplan for det videre arbejde under projektet.
Det blev besluttet at sætte særlig fokus på gråand og edderfugl som to almindelige og kendte hhv. svømme- og dykandearter, ligesom en arbejdsgruppe skal forestå to kommende konferencer. Den første afholdes om et år og skal dels se på hvor dækkende vores viden er og dels give forslag til, hvor der skal sættes ind med yderligere overvågning. Desuden skal konference samle eksempler på klimaforandringernes betydning for vandfugle. 26 forskere og andre eksperter til stede fra Island, Sverige, Finland og Danmark deltog i det første møde. Norge var også inviteret, og vil formentlig slutte sig til arbejdet. Det er DMU med professor Tony Fox i spidsen, der koordinerer arbejdet. Der er en række øvrige DMU-forskere involveret, og fra Danmark er Dansk Jagtakademi tilknyttet primært for at assistere i mere jagtorienterede spørgsmål, herunder f.eks. hvordan man via den jagtlige udnyttelse af vandfuglebestande kan bidrage med data til afklaring af klimaforandringernes betydning. Et godt eksempel er den danske vingeindsamling, der giver værdifulde oplysninger om bestandsforhold, efterårstrækkets geografiske og tidsmæssige forløb, reproduktion m.v.