En række danske landmænd forventer at udvide produktionen til næste år på grund af stigende efterspørgsel på kaninkød.
Af Landbrug & Fødevarer
Danskerne importerer ca. 30 tons kaninkød om året, og begejstringen for kanin ser ud til at vokse både hos restaurationer og privatpersoner.
Derfor har Landbrug & Fødevarer siden 2016 arbejdet på at genopleve den danske kaninproduktion.
Økologiske kaniner
– Der er en række landmænd, der kommer til at udvide deres besætninger til næste år, og hvis afsætningen er på plads, så kan vi formentligt komme op og slagte ca. 3000 økologiske kaniner. De fleste danske kaninproduktioner er stadig i opstarten, men vi håber, at produktionen vil bide sig fast og vokse, siger Lars Holdensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
– Den stigende interesse og efterspørgsel kan skyldes, at der på sin vis er tale om et nyt og bæredygtigt produkt til forbrugerne. Herhjemme har vi indtil nu mest set produktet på restauranter, men det har også et klart potentiale hjemme hos de danske forbrugere, fortsætter han.
Danmark har tidligere haft tradition for at have kaninproduktion, men den har været lukket ned i mange år.
Kanin i madlavningen
L&F afholder derfor en frokostevent i samarbejde med restauranten Bastards i dag, der skal udbrede kendskabet til økologisk dansk kanin i madlavningen.
De økologiske kaninavlere Mette og Claus Munksgaard fra Midtfyn har leveret i alt 12 økologiske kaniner, der skal tilberedes på forskellige måder. De har startet deres produktion op i år og oplever allerede stor interesse.
– Tiden har ændret sig, og folk er blevet mere miljøbevidste og bevidste om, hvad de putter i munden i dag. Vi oplever stor efterspørgsel fra privatpersoner, så hvem ved – måske bliver det en ny trend at spise kaninkød, fortæller Mette Munksgaard.
På restauranten Bastards i midten af København er økologi, bæredygtighed og kvalitet er nøgleordene. Her er man særligt glad for de økologiske kaniner, da det er muligt at bruge alt fra dyret i madlavningen.
– Der er nok nogle, der har et lidt anstrengt forhold til at skulle spise kanin, fordi de har haft en kælekanin på et tidspunkt, men det er synd og skam, for kaninen kan smage helt himmelsk, siger Nicklas Rasmussen, der ejer restauranten Bastards.
På voresmad.dk kan du finde fakta om produktionen, bedrifter der sælger kaniner og lækre opskrifter med kaninkød.