Jægere og andre der gerne vil yde et bidrag til at bevare vort dyreliv opfordres hermed til at indgå i et samarbejde, der har til formål at ”redde” den sjældne kirkeugle, hvor landsbestanden nu kun er 50-60 par mod tidligere over 1000 par – alene i Jylland …
Af Redaktionen
Kirkeuglen har i dag sit hovedudbredelsesområde i Danmark primært i Himmerland, (Nordjyllands amt, Viborg amt og nordlig del af Ringkøbing amt og nordlig del af Århus amt). Vi ved ikke, om der stadig er kirkeugler på nogle af Øerne i landet (Fyn med omkringliggende øer), hvor der tidligere også har været en god bestand. Det er vanskeligt at få ny viden om kirkeuglen.
Har du mistanke om at huse kirkeugle, vil fund af fjer og især uglegylp fundet inde i bygninger, være et vigtigt tegn på, at du enten har natugle, slørugle eller kirkeugle boende. Men send uglegylp til JTL og du vil få et hurtigt svar om hvilken ugleart, der er tale om. Man finder som regel altid kirkeuglens gylp inde i bygninger – typisk på et loft. Gylpene er små, 1-2 cm lange og lidt tykkere end en blyant og især om sommeren indeholder de mange rester af mørke vinger fra biller og sandkorn fra regnorme, men også hår og lidt knogler fra mus; om vinteren især mus.
Det er vigtig hurtigst muligt at få lavet og opsat redekasser. Dels skal kirkeuglen vænne sig til kassens tilstedeværelse og dels bliver kassen periodevis brugt som overnatningssted og skjul for arten. Kirkeuglen er ret udpræget standfugl, men ungerne strejfer mere rundt i håb om at finde egnede levesteder.
Arten foretrækker en ejendom eller gård med husdyr som køer, heste, får og høns og gerne hvor der er flere større træer (men aldrig skov). Netop sådanne steder finder kirkeuglen de græssede arealer, hvor den kan finde regnorme, insekter og mus. Om vinteren jager den også gerne inde i bygninger, hvor den fra en hanebjælke kan se en eventuel mus løbe hen over gulvet. Kirkeuglen er en spændende og fascinerende ugle, som du måske kan gøre noget for.