Undersøgelser af dødfundet råvildt, udført af Center for Vildtsundhed, kan ikke bekræfte, at kobberforgiftning er årsag til sygdomsudbruddet i fynske råvildtbestande …
Hvis råvildt konstant og udelukkende æder af afgrøder, hvor der år efter år spredes gylle fra smågrise med et højt indhold af kobber fra foderet, der med tiden optages af planteføden, vil der være en nærliggende risiko for kobberforgiftning med døden til følge. Men undersøgelser, gennemført af Center for Vildtsundhed (CVS), med start i april 2009 kan imidlertid ikke bekræfte, at kobber er årsag til sygdomsudbruddet i fynske råvildtbestande i 2003 og fremefter, formidler CVS på sin hjemmeside, vildtsundhed.dk.
CVS har undersøgt blodprofiler og spormineraler fra råvildt, indsamlet på henholdsvis Fyn og Bornholm i perioden fra april 2009 til juni 2010. Formålet var at få fastslået, om uregelmæssigheder i sporstofferne (kobber, zink og mangan) kunne være medvirkende årsag til sygdomsudbruddet på Fyn, der har været katastrofalt for øens råvildt.
Det tyske institut, IDEXX Europe B.V. VetMedLab, medvirkede. Her blev leverprøver fra 35 stykker råvildt undersøgt for kobber. Resultatet viste, at der var signifikant højere koncentration af kobber i levere fra symptomfrie dyr fra Bornholm, såkaldte kontroldyr, end i leverprøverne fra fynsk råvildt.
Det omvendte forhold gjorde sig gældende for koncentrationer af zink, og der var ingen signifikant forskel i koncentrationerne af mangan. ”Niveauet af kobber i de fynske dyr var af tilsvarende niveauer, fundet i tidligere tyske og polske studier, mens det højere niveau i bornholmske dyr svarer til niveauet i norske dyr. Der blev fundet stor individuel variation mellem dyrene, hvilket også er observeret i undersøgelserne på tyske, polske og norske dyr”.
I undersøgelsen indgik såvel fynske dyr, der havde haft diarre, og/eller havde været afmagret som tilsyneladende symptomfrie individer. Ved indsamlingen af de fynske dyr blev det konstateret, at mange af de såkaldte kontroldyr havde diarre eller var afmagret, hvilket gjorde det umuligt at gruppere dem i enten syge eller raske, idet man endnu ikke kender symptomerne i de tidlige faser af sygdommen. Derimod ved man, at i de senere kroniske faser af sygdommen får dyrene diarre og afmagres, men man udelukker heller ikke muligheden af, at begge kliniske symptomer først udvikler sig meget sent i sygdomsforløbet.
Konklusionen, at undersøgelsen ikke bekræfter, at kobber er årsag til sygdomsudbruddet på Fyn, bygger på, at niveauet i kobber i leveren hos de undersøgte dyr svarer til niveauer, fundet hos raske individer i andre lande, hvor der angiveligt ikke er rapporteret om tilsvarende sygdomsudbrud med diarré og overdødelighed.
– Den hypotese, vi nu arbejder med, er, at ”råvildtsygen” er en smitsom sygdom. Det er en sådan, der synes at passe ind i billedet i øjeblikket, fordi først råvildt i en lille del af Fyn blev ramt, før sygdommen bredte sig til hele Fyn, og der herefter er konstateret enkelte sygdomsudbrud på Sjælland, siger dyrlæge Anne Sofie Hammer, Center for Vildtsundhed. Bejdsede rapsfrø og markgift er måske årsag til råvildt-døden.