Den dansk udviklede Lokkebuk kan være et meget nyttigt værktøj i jagten på en ældre pladsbuk, som stort set aldrig eksponerer sig i åbent terræn
Af Netnatur
Annonce-portræt af LOKKEBUK fra Jagtkiosken.dk
Enhver bukkejæger kender udtrykket: “Den gamle buk opholder sig i skoven og viser sig sjældent i åbent terræn. Beskyttet af vegetationen er den vanskelig at jage og adfærden er årsag til, at den har overlevet så længe, at den er blevet til en “gammel buk ”
I brunsten smider den gamle og sky pladsbuk dog lidt af sin forsigtighed og i jagten på drægtige råer eksponerer den sig oftere på mark og eng. Men selv da, kan den være vanskelig at nedlægge, da den ofte er i bevægelse – som om den instinktivt ved, at den er sårbar. Desuden vil den ofte brunste i skov og tæt og beskyttende vegetation, som der er meget af i perioden fra medie juli til medio august, der definerer råvildtets parringsperiode.
Den nævnte form for bukke-adfærd hos ældre bukke kan de fleste, der i sensommeren har jaget brunstbukke i f.eks. Sverige, Skotland eller Polen nikke genkendende til.
Lokkebukken – bukkejægerens es i ærmet
Hos Jagtkiosken.dk har man udviklet en løsning, der kan gøre det nemmere, at få livtag med de bukke, som man ved er på terrænet, men som man sjældent ser.
Løsningen har de kaldt “Lokkebukken” og den består af en vellignende råbuk med en speciel og patenteret overflade, som ikke reflekterer …
Ankommer man på terrænet i god tid før ” den bedste tid” placerer man dyrene i åbent terræn så de kan ses fra skovbrynet, hvor pladsbukken oftest patruljerer sit revir uden rigtig at vise sig.
De to dyr, bukken ser på marken i dens domæne, tiltrækker dog bukkens opmærksomhed. Og går det, som det er hensigten med den danske opfindelse, vil pladsbukken nærme sig de to dyr. Ofte forsigtig og på stive ben alt imens den forsøger at komme i vind af de to dyr.
Køb lokkebukken her
Det er lidt misvisende, at kalde Lokkebukken i jagtkiosken.dk for en lokkebuk. I virkeligheden består produktet af både en buk og en rå.
Naturligvis vil to dyr opstillet på marken i sig selv tiltrække sig opmærksomhed. Ikke mindst fra yngre bukke, der kredser rundt i den gamle pladsbusk territorie.
Men det er især i forhold til de ældre og sky buk, at pladsbukken og den tilhørende rå kan gøre en forskal.
Det forklarer Flemming Ørts Nielsen, der er indehaver af Jagtkiosken og ophavsmanden til opfindelsen. Han har selv anvendt pladsbukken med succes i mere end 10 år. Under testjagt i Sverige 2010 førte det f.eks. til nedlæggelse af ældre kapitalbuk og dette overbeviste ham op, at han havde fat i noget spændende, som kan komme mange jægere til gavn.
Læs mere om Lokkebukken på Jagtkiosken.dk