Hvidt eller delvist hvidt råvildt optræder med sjældne mellemrum i den danske natur. Ikke alle kan defineres som albino råvildt
Albino råvildt
Af Redaktionen
Denne artikel er er en del af et bukkeleksikon, der skal gøre det nemt at finde svar på de mest basale spørgsmål, der knytter sig til bukkejagt.
Hvidt eller delvist hvidt råvildt optræder af og til i Danmark.
Langt de fleste terræner oplever aldrig råvildt, der afviger i farven, mens andre med ujævne mellemrum observerer råvildt, der er helt eller delvist hvidt.
Helt hvidt råvildt er uden melanin pigment i hår, skind og øjne, og derfor anes blodet gennem den farveløse snude.
Det får snudepartiet til at fremstå lyserødt. Også øjnene mangler det lysbeskyttende pigment og er helt lyse hos råvildt, der “lider” under albinisme. Klovene på det albino råvildt optræder lyse og i sagns natur farveløse.
Den hvide hårdragt bunder i en mutation. En slags medfødt, genetisk defekt. Defekten kan være både dominant, recessiv og X-bundet.
LÆS OGSÅ:
Ligger i generne
Det ikke hvert år den danske jagtpresse beretter om hvidt råvildt. Men er der én gang oplevet albino råvildt i en bestand, er der chance for, at der før eller siden atter vil opleves hvide dyr i området.
LÆS også:
Anlæggene for at udvikle den hvide farve, ligger i bestandens gener og når kombinationen af to forældre-dyrs arveanlæg falder “rigtig” ud, vil der atter blive sat hvide lam.
Læs også:
Råbuk med sjælden manglende farveaftegning, Albino råvildt ses kun meget sjældent.
I visse lande anses det som en synd af skyde hvidt rådvildt. Den jæger, som alligevel forsømmer sig hidkalder sig alverdens ulykker, hævdes det i folketroen.
LÆS OGSÅ:
Norges kæledægge nedlagt af dansk jæger
Sygdom, konkurs og personlig ulykke for alle, der har været involveret i jagten, kan blive konsekvensen, hvis man formaster sig til at skyde et hvidt stykke råvildt.
LÆS OGSÅ: HVID HJORT MED HOVEDPINE