Klimaet forandrer sig, hvilket betyder, at flere og flere arter finder fodfæste i Danmark, mens andre arter på sigt vil forsvinde …
Af Naturstyrelsen
Med højere temperaturer får både planter og dyr nye levebetingelser, og det betyder, at nogle arter vil rykke til andre egne, mens nye arter kommer til at have fast bopæl i Danmark.
En tommelfingerregel siger, at for hver grad gennemsnitstemperaturen stiger, flytter fugle og dyr cirka 100 kilometer nordøst på i Europa. Det betyder, at sammensætningen af dyre- og plantearter i Danmark langsomt ændrer sig.
– Allerede nu ser vi begyndelsen på en udvikling, vi sandsynligvis vil se væsentlig mere af i fremtiden. Vi kommer til at opleve i vores levetid, at både insekt-, fugle-, dyre- og fiskefaunaen vil ændres. Når vi allerede nu begynder at se nye fugle, sommerfugle og andre insekter, så er det enormt interessant, for disse arter er gode indikatorer på klimaforandringer. Og særligt fisk og fugle bevæger sig over store afstande, så det er naturligt nok et af de første steder, man først ser ændringer, siger biolog Hans Erik Svart, Naturstyrelsen.
Herhjemme er de to vidt forskellige fugle – biæderen og sølvhejren – eksempler på nye arter, som er rykket adressen fra det sydlige Europa til Danmark, fordi de har fået bedre levemuligheder i Nordeuropa.
Derudover regnes en art som hvepseedderkoppen nu også som fastboende i Danmark.
Invasive arter
Det er dog ikke alle nye arter, der er velkomne i Danmark.
Nogle nye arter kommer ikke hertil af sig selv, men bliver direkte eller indirekte transporteret hertil af mennesker, hvorefter de etablerer sig i den danske natur.
De fleste af disse nye arter er ganske fredelige, men en lille del af dem bliver til såkaldte invasive arter, der udkonkurrerer danske, hjemmehørende arter.
Det gælder eksempelvis mårhund, iberisk skovsnegl, rynket rose og signalkrebs.
Fjender i havet
Til vands har eksempelvis den invasive art stillehavsøsters haft succes med at etablere sig og yngle, efter at den formodes at være bragt til danske farvande via tankskibes ballastvandstanke.
Tidligere var vandtemperaturen for lav til, at stillehavsøsters kunne overleve, men i takt med temperaturstigningerne i havet, har den invasive østers nu gode muligheder for at overleve og sprede sig.
– Når det gælder stillehavsøsters, må vi nok konstatere, at den er kommet for at blive, for med invasive arter i havet er det en ulige kamp i forhold til bekæmpelse, da vi ikke kan kontrollere, hvordan de spreder sig, siger biolog Hans Erik Svart.
Det er særligt i Vadehavet og langs Vestkysten, at den amerikanske stillehavsøsters findes i stort antal.
Udover stillehavsøsters er også fiskearten sortmundet kutling en af de nye invasive arter, der har fundet vej til Danmark og har etableret sig i danske farvande.