Gitte Rasmussens Smartphone optagelse sendt til Netnatur har måske lagt en helt ny brik i eksisterende viden om meget sjælden dansk ynglefugl …
Af Michael Sand
– Hvad er det for en lyd, som jeg har optaget med min Smartphone lød spørgsmålet fra Gitte Rasmussen, da hun under en løbetur sidst i april pludselig hørte en fuglestemme fra en gruppe høje nåletræer, som hun mente faldt uden for det almindelige fuglekor i området.
– Er det en ugle, spurgte Gitte Rasmussen, som oplyste, at hun på ingen måde er fuglekyndig.
– Det lyder som en ugle, men hvad det er for en, har vi ingen anelse om, lød vores svar. I vores ellers ret store register over danske fuglestemmer kunne vi ikke finde en lydoptagelse, der matchede stemmen på lydfilen.
Under et “Skovens Dag” arrangement på Klelund i det syddanske afspillede vi dog lydfilen for en gruppe ornitologer, som på en stand fortalte de mange fremmødte om Dansk Ornitologisk Forening(DOF)
De erfarne ornitologer gjorde store øjne, da de lyttede til filen.
– Det er en perleugle; en af landets mest sjældne yngelfugle, lød det enstemmigt, da ornitologerne havde lyttet til lydfilen.
– Øjnene blev endnu større, da de fik oplyst, at optagelsen stammede fra et område tæt ved Randers, som åbenbart ligger nord for det midtjyske område, hvor der tidligere er registreret ynglende perleugler.
– Der er aldrig observeret perleugler på Randerskanten, lød det fra ornitologerne, der insisterede på, at vi skulle holde oplysningen ind til kroppen. I hvert fald indtil vi havde talt med Klaus Dichmann fra DOF’s uglegruppe.
Ornitologerne frygtede, at en artikel på Netnatur kunne medføre at nysgerrige fugleinteresserede ville opsøge stedet og måske stresse fuglene under deres forsøg på at etablere sig som ynglefugle på hidtil ukendte bredegradder.
Perleugle eller hærfugl?
Vi gav ornitologerne håndslag på, at vi alligevel ikke ville offentliggøre Gitte Rasmussens lydoptagelse. I hvert fald ikke mens fuglene ynglede. Naturligvis ville vi ikke risikere, at fuglene blev jaget af reden på grund af nærgående fuglekiggere.
Den 24. juli tog vi dog kontakt til Klaus Dichmann. Ynglesæsonen sang på sidste vers og eventuelle ugleunger måtte for længst være fløjet fra reden. Måske var tiden nu moden til at sætte et punktum i Gitte Rasmussens henvendelse og endelig bringe hendes historie frem i skærmlyset.
– Hvad mener du? Hvilken fugl ligger stemme til lyden, som du kan høre, spurgte vi ugleeksperten, da den få sekunder lange lydfil ebbede ud.
– Det lyder som en mellemting mellem en perleugle og en hærfugl, grinede eksperten. Men jo flere gange han lyttede til lydfilen, jo mere overbevist blev han om, at det var en perleugle, som havde lagt stemme til optagelsen. Dog påpegede han, at lyden ikke var helt typisk for perleugle.
Klaus Dichtmann understregede, at offentliggørelsen af sjældne ynglefugle altid er en følsom sag. De få fund, der har været gjort af ynglende perleugle, har f.eks. ikke været geografisk præciseret på fuglekiggernes mange hjemmesider.
DOF’s fugleekspert mente dog godt vi kunne skrive den lille historie, hvis vi ikke ligefrem skiltede med hvor det var Gitte Rasmussen havde opdaget uglen, der så sent som i 2007 blev registreret som jysk ynglefugl for første gang.
Vi takkede Klaus Dichtmann for hjælpen og kan hermed endelig lukke sagen og give Gitte Rasmussen den kredit, som hun fortjener for sit initiativ. Hendes lydfil førte trods alt til helt ny viden om den lille ugle, der i mangel af sortspættehuller yngler i velplacerede redekasser.
Dermed var sagen i princippet lukket. Men usikkerheden plagede Klaus Dichtmann. Især da han hørte om optagelsestidspunktet.
Fuglestemmen blev optaget kl. 7.30 om morgen.
DOF’s ugleeksperrt blev nu især usikker og valgte med den oplysning at bringe sagen op på formandsniveau.
DOF’s formand Egon Østergaard fik filen tilsendt og opfordret til en lytter. Herefter tog sagen en helt ny drejning.
– Det er ikke en perleugle, man hører på optagelserne, selvom det måske kan minde lidt om det. Perleuglens tuden er længere, og den tuder ikke kl. 07.30 om morgenen, lød det overbevisende for DOF-formanden.
– Til gengæld er det en hærfugl, og det er jo ikke mindre interessant, især ikke når den synger i yngletiden.
– Vi vil gerne have observationen tastet ind i DOFbasen og Atlasdatabasen, da man ikke kan afvise, at der kan have været et ynglepar. Det vil således være spændende, om der er andre i området, der har set/hørt mere til fuglen, oplyser Egon Østergaard som karakteriserer Gitte Rasmussens iagttagelse som “et meget spændende fund”.
Nyere sikre fund af ynglende hærfugl er ifølge DOFbasen fundet i Vestjylland i 1970, 1977 og 1983.
Du kan høre lydklippet med hærfuglen her: