Forskere slår alarm: Den smitsomme sygdom CWD kan ramme hjortevildtet og få uoverskuelige konsekvenser de næste 50-150 år lyder det. Massenedslagtning overvejes
Af Reaktionen
Sygdommen Chronic Wasting Disease (CWD) eller skrantesyken, som har ramt de norske rensdyr, får forskere til at trække det gule kort.
Forskerne frygter, at sygdommen kan sprede sig til elge og andet hjortevildt. Og sker det kan det være ødelæggende for hjortevildtet de næste 50-150 år, lyder det fra forskere, der anbefaler massenedslagtning af i første omgang 2.000 rener i Nordfjella
Men måske er det allerede for sent. Skrantesyken i Nordfjella kan ifølge det norske institut NINA allerede have spredt sig til Hardangervidda.
– Det er frygtelig dramatisk. Vi har aldrig oplevet noget lignende før. Situationen omtales ikke i lærebøgerne. Men baseret på den viden, som vi har i dag, står det klart, at vi må fjerne dyrene. Det er desværre den eneste måde at slippe af med CWD. Det siger biolog Olav Strand NINA til NRK
Hardangervidda går i første omgang fri
Olav Strand oplyser, at der i øjeblikket ikke er planer om at nedskyde dyr på Hardangervidda, som er Nordeuropas højeste højfjeldsplateau på godt 3.000 km2.
Området huser en stamme af vilde rener, som er estimeret til mellem 10.000 og 12.000 dyr.
Nationalparkens rensdyr slipper altså i første omgang, men mere dystre er udsigten for bestanden på Nordfjella.
Her vil man sandsynligvis aflive stammen – en bestand, som tegner sig for op til 2.000 dyr.
Olav Strand frygter dog, at dette kun kan være begyndelsen, da sygdommen måske allerede har spredt sig til Hardangervidda
Rammer også andet hjortevildt
Forsker Lynne Ytrehus, NINA advarer mod dramatiske konsekvenser, hvis ikke man tager de nødvendige tiltag, der kan forhindre yderligere spredning af sygdommen.
Forskerne antager nemlig, at også hjorte og elge kan smittes og bliver de syge, kan det sprede sig i hele landet.
– Det er dystre udsigter og jeg anser det som en snigende krise, der kan være ødelæggende for hjortevildtet de næste 50-150 år.
Det udtaler Lynne Ytrehus, der påpeger, at der ikke er tegn på, at sygdommen kan brede sig til mennesker. Men hvis det er tilfældet, kan det få helt uoverskuelige konsekvenser understreges det.
Mere end 60 personer herunder en rækker eksperter var samlet i Geilo d. 14. marts 2017, hvor formålet var at belyse den alvorlige situation, der har ramt i første omgang de norske vildrensområder.
LÆS OGSÅ: Vildren betragtes nu som sårbar