NaturErhvervstyrelsen har netop solgt Sandmosen ved Tranum i Nordjylland …
Af Redaktionen
Fem private købere er nu ejere af hver deres del af det værdifulde naturområde Sandmosen, som er hjem for sjældne svirrefluer, orkideer, strandtudser og truede sommerfugle. Det er realiteten, efter NaturErhverstyrelsen netop har solgt det 283 hektar store areal.
Sandmosen, som har været i statens eje siden 1930’erne, har aldrig været udstykket eller beboet, og derfor ligger det stadig som vild og uforstyrret natur. Hos Danmarks Naturfredningsforening har man længe været imod salget, fordi man frygter for naturværdierne i det såkaldt paragraf 3-beskyttede område.
Kan gro til eller udtørre
De nye ejere har trods beskyttelsen vid mulighed for at præge området efter deres egne interesser. I naturbeskyttelsesloven er der nemlig ingen bestemmelser, som forhindrer, at arealet udtørres eller gror til – til skade for biodiversiteten.
– Hvis de ejernes interesse handler om jagt, gavner et udtørret og fuldstændig tilgroet område vildtet. Men det vil give store skader på den sårbare natur og de truede arter, siger Jan Pedersen, biolog og naturpolitisk medarbejder i DN.
Ifølge ham mister man med salget en oplagt mulighed for at lave naturgenopretning og derved udnytte det enorme potentiale, området har.
Jan Pedersen mener også, at den slags salg af naturværdier risikerer at underminere formålet med den nye og stort anlagte naturfond.
– Når man opretter en statslig naturfond for netop at opkøbe og sikre en rig og sammenhængende natur i Danmark, er det jo bare at fodre hunden med dens egen hale, hvis pengene indirekte kommer fra salg af andre vigtige naturarealer, siger han.
Positiv dialog
Men selvom området nu er solgt til fem købere med forskellige interesser, øjner den lokale DN-afdeling alligevel en fremtid for i hvert fald en del af områdets sårbare arter.
– Vi har en yderst positiv dialog med en af de nye ejere, som har købt 140 hektar af Sandmosens bedste natur. Han har vist interesse for at gennemføre en naturgenopretning, som både tilgodeser biodiversitet og jagtinteresser, siger Søren Rosenberg, formand for DN Jammerbugt.
Ifølge DR Nordjylland har ejeren primært erhvervet den del af området – omkring halvdelen af det solgte areal – for at forhindre, at andre købte det, der ligger op ad hans ejendom.