Hvornår kan træer modstå råbukkens fejning? Spørgsmål rejst af bruger og her besvaret af skovridder Martin Viborg, der også berører det store hjortevildts skader på skov og træer
Træer og fejning
Spørgsmål rejst overfor Netnatur:
“Jeg har et spørgsmål vedr bukke, fejning og grantræer, som jeg håber I kan / vil svare på.
Hvor kraftige, store skal grantræer (sitka/rødgran) være, så bukke ikke fejer træerne ihjel?
Vi har ca 200 træer, der er indhegnet, men vi vil egentlig gerne begynde at fjerne indhegningen.”
Mvh
Jens Zassman
Herunder svar på rejste spørgsmål af Martin Viborg, Proviido Skov & Natur ApS
For det første vil jeg sige, at lige nøjagtigt de to nævnte træarter, sitka og rødgran, faktisk er de grantræer der normalvis er mindst attraktive for rådyr, når det gælder fejning – hvor det oftest er ædelgranerne, douglas, skovfyr og lærk, der er de mest foretrukne.
Derfor hegner vi i skovbruget normalt ikke kulturer af rødgran og sitka, da der kun i sjældne tilfælde er problemer med fejning af råvildt.
Læs mere på netnatur.dk/SKOV
Når det så er sagt, hvis der ikke er andre egnede træer, vil råvildtet naturligvis også kunne feje på sitka og rødgran, men problemet vil ophøre, når træerne når en størrelse, hvor råvildtet ikke længere kan nå ind til stammen for sidste års skud.
Typisk vil det være, når træerne når en højde på ca. 1,5 meter.
Det skal siges, at er der derimod tale om de større hjortearter, som kron- og dåvildt, så vil man kunne opleve problemer med skrælleskader, hvor dyrene med tænderne river barken af for at spise den.
Det kan specielt i rødgran være et stort problem, og kan fortsætte selv når træerne er relativt store og med kraftige stammer.
Martin Viborg, Skovfoged, ejer