En ny stor hornugleunge er kommet til verden i den rede, DOF sender direkte ugle-tv fra. Uglerne er interessante at se på, når de sluger hele rotter. Men deres nye unge er også vigtig for vores største uglearts bestand, som igen er i fremgang i Danmark …
Af Uffe Rasmussen, DOF.DK
En ny dunet, blind ugleunge slog i sidste uge hul på den æggeskal, som ellers har været dens hjem i omkring 30 dage.
Nogle dage senere fik seerne de første glimt af ungen, som ellers gemmer sig godt under sin mors fjerdragt de første dage af sit liv.
Det hele er sket hos det stor hornugle-par, som DOF sender web-tv fra.
– Det er en fantastisk spændende begivenhed, som er herlig og interessant at følge med i, og som vi kan opleve i Danmark, fordi uglerne i dag har fred og ro til at yngle, hvor den tidligere blev skudt og forgiftet væk fra landet. Samtidig er det helt nødvendigt, at vores omkring 70 ynglepar har held med at udruge unger, så arten kan overleve og forhåbentlig sprede sig til flere del af Danmark, siger Klaus Dichmann.
Han er ornitolog, aktiv i Dansk Ornitologisk Forening og dybt engageret i arbejdet med at bevare Danmarks uglearter fra sin base i Sønderjylland.
Der var ellers to æg, men kun et af dem er altså blevet til en levende unge, mens det andet er gået til.
Lige nu kan man være heldig at få et glimt af den lille, hvide unge, når den stikker sit hoved frem fra mors beskyttende og varmende fjerdragt for at få lidt rotte eller blishøne.
Efterhånden som ungen vokser får seerne lettere og lettere ved at se den.
– I starten beskytter og fodrer moren sine små unger, mens hannen kommer med føde. Vi så sidste år, at uglerne mest sluger rotter og blishøns, så det er godt at have et stor hornugle-par i nærheden, hvis man gerne vil slippe for rotter, siger Klaus Dichmann.
Det bliver lettere og lettere at se ungen, efterhånden som den vokser til. Hunnen vil slippe den mere, og mere og til sidst vil hun helt forlade reden for at finde bytte, som hun smider til ungen.
Det indblik i et stykke vild natur, er mange tusinde seere interesserede i at følge med i.
– Kameraet er en guldgrube af viden, som gør, at mange tusind danskere kan sidde hjemme i deres stue eller på jobbet og følge med i et stykke af Danmarks vilde natur, som de ellers ikke ville have en chance for at se med på. Det er til gavn for stor hornuglens overlevelse i Danmark, at flere kan se, hvor fantastiske uglerne er, siger Klaus Dichmann
Hunnen har ruget alene, mens hannen flittigt har leveret madpakker til hende i form af blandt andet rotter og blishøns.