Gylle fra produktion af smågrise skal fortyndes for at minimere ophobning af zink og kobber på udsatte landbrugsarealer. Men om tiltaget vil få indflydelse på råvildtsundheden er dog usikkert
Af Redaktionen (juni 2016)
Smågriseproducenters forbrug af zink og kobber er så stort, at miljøstyrelsen nu forlanger, at det fortyndes med almindelig svinegylle inden det spredes på markerne.
Det er især i forbindelse med fravænning af smågrise, at svineproducenterne anvender store mængder zink og kobber. Når slagtesvinene er blevet ældre, falder forbruget.
Derfor vil miljøstyrelsen nu sikre, at gylle fra smågrisebesætninger fortyndes med gylle fra besætninger med søer og ældre slagtesvin.
”Kommunerne skal ved godkendelse af nye miljøtilladelser til husdyrbrug fremover sikre, at gylle fra smågrise højst udgør 40 procent af den gylle, der spredes.” Det skriver DR.dk
Initiativet betyder, at indholdet af de svært nedbrydelige tungmetaller fortyndes og spredes over et større område.
Tiltaget har sit afsæt i en årelang debat samt en rapport fra DCE Aarhus Universitet, der viser, at kobber og zink fra svineproduktionen har medført ”en betydelig” ophobning af tungmetaller i jorden, hvilket rapporten på længere sigt påpeger er uholdbart.
Læs mere om Tungmetaller, naur og vildt
De danske svineproducenter tror på det kan lade sig gøre at sprede udledningen af zink og kobber over et større område. Dog påpeges det, at det er forbundet med en del udfordringer for de producenter, som kun har smågrise. De har ikke umiddelbar adgang til anden form for gylle, som de kan blande smågrisegyllen op med.
Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen ser dog kun fortyndingsmetoden, som en overgangsløsning indtil der er fundet nye og alternative metoder, som uden brug af zink og kobber kan erstatte behandling af diare og andre maveproblemer i svinebesætningerne.
Smågriseproducenternes forbrug af tungmetaller er ofte blevet sat i forbindelse med den såkaldte råvildtsyge, men er aldrig blevet tilstrækkelig belyst, da Vildtforvaltningsrådet ikke kunne blive enige om at iværksætte en undersøgelse.
Blandt jægere og andre med interesse i råvildt, er der dog også sat spørgsmålstegn ved denne sammenkobling, da man ikke har været i stand til at se et mønstre i sygdommen, der startede på Fyn, men nu også optræder lokalt i andre dele af landet.
Selv i områder med massiv svineproduktion optræder råvildtet talstærkt og i god kondition.
Mistanken om tungmetallernes sammenkobling med råvildtsygen er opstået, da man ved, at tam-får er meget følsomme overfor indtag af kobber. Og eftersom råvildt og får har visse biologiske fællestræk sluttede flere, at der måske også er et eller andet omkring råvildt og kobber, der burde undersøges nærmere.
KLIK og læs også: