I dag henter de danske jægere – i meget runde tal – cirka 12-13 kilo krondyrkød i den danske natur, hver gang de henter et kilo harekød
Harebestand stadig i frit fald – set over de seneste år. Sæsonen 2022 tegner dog positiv udvikling
Af Redaktionen
Engang var haren en af Danmarks vigtigste vildtarter. I tiden efter 2. verdenskrig blev der i gode sæsoner nedlagt tæt ved en halv million årligt.
Men siden 1960 er det med enkelte undtagelser kun gået en vej med vildtudbyttet og der er nedad.
I dag nedlægges der kun godt 26.000 harer og det gør sæsonen 2021 til den ringeste i udbyttestatistikkens historie.
Sammenlignet med de mest udbytterige år frem mod 1960 svarer det til, at jægernes udbytte er faldet med til omkring 5%
LÆS også: Harens deroute
KILDE og tabel: DCE, Aarhus Universitet
Harens leveområder ser de fleste steder anderledes ud end områderne gjorde i efterkrigsårene. Større marker, flere levende hegn, færre græssende husdyr, flere korn- og majsmarker og mere skov etc. I perioden er trafikken også steget markant.
Forudsat at vildtudbyttet afspejler bestandens størrelse og udvikling, ser det dog ud til, at harebestanden i hele perioden har været i frit fald med enkelte periodemæssige udsving …
Årsagen til at den danske harebestand stadig er i frit fald er der delte meninger om, men i områder med klippet eller afgræssede græsmarker ser haren ud til at klare sig bedre end i områder med høj og ofte våd sommer-vegetation.
Flere taler om at haren ligefrem sulter om sommeren.
Det stadig faldende hareudbytte får flere jægere til at holde igen med afskydningen. Dette kan muligvis være med til at forstærke indtrykket af den negative tendens.
I takt med at bestanden af harer er gået tilbage, er bestanden af f.eks. dåvildt og kronvildt samt gæs gået den modsatte vej. Også gæs og hjortevildt fouragerer på landbrugsarealer.
I årerne efter krigen og årtier derefter skulle det årlige udbytte af kronvildt tælles i få hundrede. Først i 1975 stiger antallet af nedlagte krondyr til over 1.000 og derefter er det gået stærkt.
I dag skyder de danske jægere næsten 10.000 krondyr årligt.
Altså nedlægges der i runde tal næsten et krondyr, hver gang der nedlægges to-tre harer.
KILDE og tabel: DCE, Aarhus Universitet
Hvis en haresteg, klar til køkkenet, i gennemsnit vejer to kilo og et stykke kronvildt i gennemsnit tilsvarende vejer 70 kilo, betyder det, at jægerne hjembringer næsten 700.000 kilo kronvildtkød, hver gang de hjembringer omkring 54.000 kilo haresteg.
Målt kilo for kilo fylder krondyr altså i meget runde tal 12-13 gange så meget i jægernes madbudget.
Understeges skal det, at tallene er estimeret til lejligheden, da vi ikke kender gennemsnitvægten på de omtalte vildtarter. Der er stor vægtforskel på kalv, hind og hjort og en flået haresteg svinger mellem 1,5 og 2,5 kilo.
Med adgang til mere præcise gennemsnitstal vil man komme frem til et mere retvisende resultat. Men i det store billede forbliver resultatet det samme …
Den engang så betydningsfulde harebestand, der gav jægerne omkring 900.000 kilo harekød på bordet i de gode år har næsten trukket sig ud af udbyttestatstikken. I steder har den overladt de svulmende udbyttekolonner til gæs og hjortevildt …
Læs mere i relevante sektioner herunder