Nationalpark lufter tanker om ulovlig udsætning af ulve og påpeger, at ulve i det hegnede naturområde får alvorlige konsekvenser for hele parkens idégrundlag
Ulv i nationalpark
Det er ikke nemt at skabe vild natur … I Nationalpark De Hoge Veluwe i det centrale Holland er hele idegrundlaget ifølge parkens hjemmeside ved at bryde sammen fordi den lidt for vilde natur er flyttet ind i parken.
Parkens idegrundlag er nemlig baseret på lysåbne natur og i den strategi spiller afgræssende mufloner en central rolle. Men da ulven flyttede ind i parken begyndte idégrundlaget med det store indhegnede naturområde at slå revner.
” Med ulvens ankomst til Nationalpark De Hoge Veluwe står vi over for alvorlige dilemmaer , der vedrører faunaforvaltning, økonomiske omkostninger, habitat- og artbeskyttelse samt besøgendes forventninger.
Det skriver parken på egen hjemmeside.
På samme hjemmeside argumenters der for “kontrolleret forvaltning af ulven i hele Nederlandene samt for at holde ulven helt ude af parken”.
Parkens officielle holdning er, at ulvene i parken ikke har passeret hegnet på naturlig vis.
” Den (ulven red.) er ikke kommet over parkens yderhegn eller kravlet under det af egen kraft, men er blevet hjulpet af personer med ondsindede hensigter, der har skåret huller i yderhegnet eller måske endda transporteret ulvene ind i parken med et køretøj.” ( se dog videoklip nederst i denne artikel)
Det skrives der på hjemmesiden, der har anmærket indlægget som et synspunkt.
LÆS også:
Muflon og Sika er nu på dansk invasiv liste
Mufloner er med til at holde Nationalpark De Hoge Veluwe lysåben, men vildfåret, de er designet til at liv i klippet terræn, er nemt bytte for jagende ulve.
Hjemmehørende ulv og ikke hjemmehørende muflon. I Nationalpark i Holland vægtes arterne ikke på deres historiske baggrund, men på nytteværdien for den type natur og fauna som parken har sat sig for at fastholde og udvikle. Og på den vægtskål vinder det introducerede korsikanske vildfår. Ulven får derimod ingen stjerner for sin rolle i parkens økosystem.
” Ulvene, der har været her siden 2021, har allerede dræbt mange mufloner, og dertil også kronvildt, råvildt, og vildsvin. Kun en del af byttedyrene bliver fundet; de faktiske antal af dræbte dyr vil være langt højere.” skrives der på parkens hjemmeside …
Parkens finder det også nødvendigt at påpege “at nogle byttedyr efterlades halvdøde, da ulvene kun spiser en begrænset mængde af byttedyrene. Dette forårsager dyrplageri.”
Ulvens ankomst til parken har især “haft en yderst negativ effekt på muflonen” og dens egenskaber til at forvalte terrænet.
Muflonen anses som “fremragende til græsning af bl.a. tørre hedearealer” Desuden spiser muflonen også mange unge fyrretræer, som er en træart, der på grund af kvælstofnedfald får de åbne landskaber til at gro hurtigere til.
Derfor bidrager muflonen væsentligt til biodiversiteten og til bevarelsen og forvaltningen af disse stadig sjældnere åbne landskaber som parken repræsenterer. Muflonen sikrer dermed også, at arter, der er afhængige af de lysåbne forhold, bevares i parken.
Parken skriver at kronvildt, råvildt og tamfår ikke er i stand til at overtage de græsningopgave, som efterladedes når muflonerne ender som ulvedøde.
De områder, som muflonerne afgræssede, vil hurtigere gro til, hvilket betyder, at de åbne hede- og sandflugtsområder med alle tilhørende arter kommer under pres.
Parken henviser til, at områderne i sin nuværende form regnes som særlig vigtige at beskytte og “forvaltningen af disse landskaber ikke kun handler om én art, men om alle arter, der er bundet til disse landskaber.
Her peges der på fuglearter som natravn, rødstjert, stenpikker og hedelærke.
KORT om Nationalpark De Hoge Veluwe
Nationalpark De Hoge Veluwe er en hollandsk nationalpark i provinsen Gelderland nær byerne Ede, Wageningen, Arnhem og Apeldoorn.
Parken er cirka 55 km2 stor og består af hedelandskaber, klitområder og skove.
Størstedelen af landskabet i parken og Veluwe blev skabt under den sidste istid. De skiftende klitområder og hedelandskaber kan være forårsaget af menneskelig udnyttelse af de omkringliggende landområder.
Parken udgør en af de største sammenhængende naturreservater i Nederlandene.