Med over 10.000 underskrifter i hus er Danmarks Naturfredningsforenings kampagne ’Nej til mikroplast i naturen’ kommet godt fra start. Det skyldes blandt andet et stigende fokus på mikroplast blandt danske forbrugere
Af Danmarks Naturfredningsforening
På Facebook strikker strikkegrupper bomuldsklude som erstatning for multiklude. I DR’s Madmagasinet testes honning for i tusindvis af plastpartikler. Og så er Matas stoppet med at bruge mikroplastpartikler i deres egne varer, og mange virksomheder i samme branche er også godt i gang med at udfase partiklerne. Der er startet en bevægelse, og det er måske netop den, som DN’s nye kampagne om mikroplast rammer ned i.
– Folk bliver mere og mere opmærksomme på mikroplast og vil gerne vide, hvad de selv kan gøre for at undgå at bidrage til spredning af partiklerne. Med vores kampagne sigter vi derfor på at få en dansk plastpolitik, der skal gøre det nemmere at være forbruger for eksempel ved at forbyde tilsætning af mikroplast i forbrugerprodukter og smartere brug af plast til tekstil, sådan at udvaskningen af mikroplastfibre begrænses, siger Therese Nissen, der er biologi i Danmarks Naturfredningsforening.
Skriv under i dag
Maskinvask af syntetiske tekstiler såsom mikrofiberklude, fleecetrøjer og løbetights bidrager nemlig med mange millioner mikroplastfibre, der havner i spildevandsslammet for derefter at havne i naturen. Kun en mindre andel kommer fra kosmetik – ifølge Miljøstyrelsen 0,1 procent.
I løbet af de næste par uger satser DN på at få endnu flere underskrifter i hus ved at skabe opmærksomhed omkring problematikken, at mikroplastpartikler havner i naturen, i vores fødevarer og ultimativt inde i os selv.
– Mikroplasten kommer ud i naturen og miljøet med spildevandsslam og kompost og på rigtig mange andre måder. Det er ret skræmmende, fordi partiklerne er så små, at vi ikke har mulighed for at se dem og fjerne dem igen, når de først er havnet derude, fortæller Therese Nissen.
Kom til mikroplast-event
For at øge opmærksomheden om mikoplast blandt forbrugerne afholder Danmarks Naturfredningsforening i samarbejde med Matas et mikroplast-event i Matas i Fields onsdag den 12. oktober. Her vil der være rig mulighed for at stifte bekendtskab med og blive klogere på plasten i selskab med Matas miljøchef Henrik Engberg Johannsen, lektor i miljøbiologi fra Roskilde Universitet Annemette Palmqvist og biolog i Danmarks Naturfredningsforening Therese Nissen.
Eventet foregår mellem klokken 10 og 11 og alle er velkomne. I dagens anledning uddeler Matas et gratis eksemplar af deres mikroplastfri skrubbemaske med skrubbekorn af bambus til de 150 første kunder.
Læs mere: