En morgen, hvor det var tåget, gik Henning Kørvel en tur med sit kamera på Enø på Sydsjælland. Her fortæller han om sine oplevelser Skærtorsdag om morgenen
En morgen, hvor det var tåget, gik Henning Kørvel en tur med sit kamera på Enø på Sydsjælland. På grund af tågen skulle han relativ tæt på for at få øje på råvildt og endnu tættere på for at kunne tage fotos. Her fortæller han om sine oplevelser Skærtorsdag om morgenen.
Tekst og foto: Henning Kørvel
”De røde bukke”. Sådan betegnede John nogle af de ældre bukke på Enø på Sydsjælland, hvor nogle bukke begyndte at feje i uge 14, og han betegnede dem som røde på grund af blodrester på stængerne efter affejningen af basten.
Jeg gik en tur på Enø med mit kamera Skærtorsdag morgen. Det var tåget, og det udfordrede, fordi jeg på grund af det kortere udsyn skulle tættere på for både at se og tage fotos af dyrene.
På engen ved busholdepladsen spotter jeg i tågen tre dyr, der er en seksender og to råer. Ja, det vil sige: Jeg tror ikke, at det er to råer, men derimod en rå med sit voksne lam fra 2021.
På min videre vandring ad Reedtzholmvej støder jeg snart på endnu en buk. Den dukker ud af tågen mindre end 10 meter fra mig, men jeg når ikke at få fotos af den, før den forsvinder i en sommerhushave for kort efter at være totalt væk, hvilket vil sige, at den sikkert er blevet opslugt af nordsidens sivskov.
Da jeg når frem til et sommerhus, hvor jeg har ejerens tilladelse til at må tage fotos fra den udendørs terrasse, spotter jeg en buk og en rå med et rålam fra sidste år.
Jeg skønner, at bukken må være ”Hidsigbukken”, der er blevet pladsbuk på Næbbet efter den forrige ejer, ”Næbbukken”, angiveligt døde i vinter i en alder af 10 år, men til trods for den høje alder, bar den stadig seksenderopsats.
Hidsigbukken blev kaldt sådan, fordi den i 2021 var aggressiv over for andre bukke, men ifølge John er den nu blevet fredelig som et ”lam”. Når bukken spotter ham, følger den gerne efter for at få et æble. Dyrene ved godt, hvem de skal holde sig til.
Råen, der følges med Hidsigbukken, må være den, der har både et rålam og et bukkelam. Bukkelammet er handicappet, fordi det mangler det nederste led på højre bagløb. Fordi hver dag således er en kamp for livet for lammet, er det ikke altid med moren og dens søster ude for at fouragere, men bliver i skjulet i sivene.
Sidst, jeg så lammet og fik fotos af det, var det trods sit handicap i god kondition, men jeg kender ikke dets nuværende status.
Nået frem til den østlige eng, vælger jeg at gå sydpå og ser snart pladsbukken og en rå med et stort lam. Pladsbukken er den, der havde territorium her sidste år og ofte var oppe at toppes med ”Tovbukken”, som imidlertid har fået nyt territorium midt inde i sommerhusområdet.
Pladsbukken ser anderledes ud i år, fordi den i år er regulær seksender, hvor den sidste år havde en lang forsprosse på venstre stang, og en knækket forsprosse på højre stang og bagsprossen på venstre stang også var brækket i antagelig kamp med andre bukke. Måske Tovbukken.
Jeg så i hvert fald ofte, at de to bukke var uenige, hvilket så har ført til, at Tovbukken har holdt flyttedag.
På vejen tilbage til bilen spotter jeg kun en buk, da jeg næsten når frem til bilen. Der er en høj spidsbuk. Jeg gætter på, at bukken må være den, som i 2021 havde sat op på samme måde, og den nu således er tre år gammel.
Men fordi bukkene hverken her eller andre steder i Danmark bærer nummerplader, er og bliver det et (kvalificeret) gæt, der indebærer mulighed for, at man kan tage fejl. Hellere det, end at råvildt bærer nummerplader, selv om det på den anden side ville være rart, at man med sikkerhed kan identificere bukke, og således kan være totalt sikker på, at den buk, som man ser her og der, er de samme, som sås her året før. Og måske året før igen.
Uden nummerplader og andre identifikationstegn må vi gætte os frem, når vi ser en buk, men det går nok. Tror jeg.
Pladsbukken på engen ved busholdepladsen bekymrede sig ikke om en mand med kamera, men havde travlt med at guffe nyspiret græs i sig.
Hidsigbukken følges altid med råen med de to lam, men ofte er det handicappede kam ikke med hende og rålammet, vel sagtens fordi hver dag er en kamp for det handicappede lam.
Set fra denne vinkel får du et bedre view af opsatsen. Bukkens alder er fire-fem år.
Hidsigbukken og råen har fået nok af manden med kameraet, men løber ikke langt bort, før de stopper op og fortsætter fourageringen.
Den høje spidsbuk går akkurat samme sted som i 2021, men selv om man ikke kan være sikker i sin sag, så er bukken identisk med den fra sidste år, at det må derfor sluttes, at den er den samme buk.