Indonesiens højeste religiøse råd Ulema-rådet har udstedt en fatwa, som kræver, at landets 200 millioner muslimer gør en aktiv indsats for at beskytte truede arter som tigre, næsehorn, elefanter og orangutanger. Fatwaen er den første af sin art i verden …
Af WWF. Foto: Frédy Mercay, WWF
Fatwaen styrker den indonesiske regerings politik om at bevare og beskytte truede dyr og sigter til at skabe opmærksomhed omkring islams syn på truede dyr.
– Der er færre end 400 tigre tilbage i Indonesien. Det er derfor et afgørende vigtigt tidspunkt at udstede en fatwa mod krybskytteri i Indonesien i forsøget på at beskytte tigrene og de andres truede dyr, udtaler Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF.
Palmeolie og krybskytteri truer tigrene
Fatwaen blev udstedt i et samarbejde mellem embedsmænd, miljøforkæmpere og grønne organisationer på baggrund af en fieldtrip, som blandt andet WWF Indonesien havde arrangeret. Her besøgte muslimske ledere nationalparken Tesso Nilo i Riau-provinsen. Tesso Nilo er hjem for de tigre, som er ekstremt pressede på grund af skovrydning til kæmpeplantager, hvor der produceres palmeolie.
Fatwaen opfordrer indtrængende den indonesiske regering til effektiv overvågning af landets love på miljøområdet og til at gennemgå de tilladelser til skovrydning, som er blevet udstedt til virksomheder, der er anklaget for enten at rydde skovene eller handle illegalt med truede dyr.
– Der er brug for at tage radikale metoder i brug, hvis vi skal redde tigeren. Et sted at starte er ved at begrænse produktionen af palmeolie, der findes i cirka en tredjedel af alle varer i supermarkederne. Flere og flere udenlandske firmaer udvikler i disse måneder politikker, der skal sikre, at deres palmeolie ikke kommer fra områder, hvor dyrene bliver frataget deres levesteder. Det er danske virksomheder og supermarkeder tur til at følge trop, udtaler Gitte Seeberg.
Fatwaen opfordrer til engagement for naturen
Foreløbigt gør Indonesiens højeste religiøse råd altså sit for at redde de truede dyr. En fatwa er ikke juridisk bindende i indonesisk sekulær lovgivning, men den er baseret på islamisk lov og tradition og er bindende inden for denne kontekst. En fatwa giver en vejledning til Indonesiens muslimske befolkning om, hvordan beskyttelse af dyrelivet passer ind i deres kerneoverbevisninger og værdier. Derfor hilser WWF Verdensnaturfonden Ulema-rådets ekstraordinære træk velkommen:
– Vi håber, at denne tilgang kan støtte arbejdet for naturbevarelse og kampen mod krybskytteri. Det er en glimrende idé at bede Indonesiens 200 millioner muslimer om hjælp til at forstå og udbrede vigtigheden af at beskytte de truede dyr, afslutter Gitte Seeberg.
{youtube}gamT5JO3yQc{/youtube}