Mangel på føde i de skandinaviske skove har sendt ekstraordinært mange store flagspætter sydpå …
Af Jan Skriver, dof.dk
I Danmark er der de seneste uger set særligt mange flagspætter i Nordsjællands skove. Anholt midt i Kattegat og Blåvands Huk, Danmarks vestligste punkt, har set bemærkelsesværdigt mange spætter på træk.
Der er rift om grankoglerne og hasselnødderne i de danske skove i denne tid, for en af de senere års største invasioner af store flagspætter er over os. Det giver gode muligheder for spætter ved foderbrættet.
Formentlig er der tale om spætter fra de store nåleskove i Norge, Sverige, Finland og videre østpå, hvor frøsætningen tilsyneladende har svigtet. Med andre ord er skovenes spisekamre tomme for en række arter af fugle, der er afhængige af koglernes energirige frø.
– Mange nordlige flagspætter er nødt til at udvandre, fordi de sulter. Ofte er det de unge fugle, der må forlade deres fædrene skovområder, mens de erfarne bedre kan besætte de territorier, hvor de kan klare sig gennem vinteren på den knappe føde, siger Knud Flensted, der er biolog DOF.
Over det meste af Danmark kan der i denne tid ses store flagspætter i større antal end i efterår uden rykind fra nord og nordøst.
De store flagspætter, der gæster de danske skove, tilhører en anden underart end den, der sædvanligvis yngler i Danmark. De nordlige store flagspætter er en smule større og har kortere, tykkere og mere abrupt tilspidset næb end de sydlige flagspætter, oplyser Knud Flensted.
På Anholt midt i Kattegat er der på gode trækdage de senere uger set et halvt hundrede store flagspætter, der raster på øen, og holder en pause på deres træk.