FN anbefaler strengere straffe for at komme krybskytteriet til livs. Rusland og Japan går foran. De nuværende straffe er nemlig ikke tilstrækkelige for at holde krybskytteriet nede, som i disse år stiger på verdensplan.
Af WWF
For et år siden var straffen i Rusland for at slå en af landets sibiriske tigre ihjel mindre end en parkeringsbøde i Danmark – men nu lyder straffen på 14 måneders samfundstjeneste og en bøde på næsten 200.000 kroner.
Strengere straffe til forbryderne er en stærk nødvendighed. Det må aldrig kunne betale sig at slå truede dyr ihjel. Derfor vækker det stor glæde i WWF Verdensnaturfonden, at FN’s Kommission for kriminalitetsforebyggelse og strafferet netop har vedtaget en resolution om, at krybskytteri og illegal handel med truede dyr skal sende forbryderne i fængsel i op til fire år. Resolutionen blev vedtaget, da kommissionen mødtes i Østrig i sidste uge. WWF opfordrer nu regeringer verden over til at følge anbefalingerne og hjælpe med at sikre, at krybskytteri bliver behandlet som en alvorlig kriminalitet uanset, om det er i Vietnam eller Mozambique.
Resolutionen kommer i forlængelse af to rædselsår, hvor udviklingen inden for den illegale handel med truede dyr har været så voldsom, at de fleste negative rekorder er blevet slået. Udviklingen har tidligere fået FN til at anerkende illegal handel med truede dyr og planter som verdens femte største organiseret handelskriminalitet. Det blev dengang bakket op på topniveau i USA af den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton.
”Illegal handel med truede dyr er værre end nogensinde før. Det er et globalt problem, som kræver en global indsats. For hvis vi først mister naturens vidunderlige ressourcer, kan vi ikke få dem tilbage. Krybskytterne stjæler fra fremtidens generationer, så vi må arbejde sammen for at stoppe dem,” sagde Hillary Clinton dengang.
Hvis krybskytteriet skal stoppes skal det bekæmpes globalt på samme tid. Derfor er det også et vigtigt signal, der kommer fra FN, som nu opfordrer regeringer til at intensivere bekæmpelsen af problemet.
”Det er rigtig glædeligt, at vi nu har fået en FN-resolution på området. I WWF opfordrer vi regeringer verden over til at følge anbefalingerne. Vi kan kun stoppe krybskytteriet, hvis vi arbejder sammen internationalt om at straffe bagmændene både i Afrika og Asien. Det må ikke kunne betale sig at skyde klodens truede dyr pga. menneskers griskhed og uvidenhed. Dele fra dyr kan ikke kurere hverken kræft eller potensproblemer. Det er ekstremt alvorligt det her,” siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Japan og Rusland går forrest
Forud for mødet i FN har Japan og Rusland vist, at de er klar til at hæve straffene og få kickstartet en udvikling, der går i den rigtige retning. Rusland har tidligere på året hævet straffen for at slå en af landets stoltheder, den sibiriske tiger, ihjel. Tidligere var straffen en bøde på kun omkring 600 kr., altså mindre end en parkeringsbøde i Danmark, men nu lyder straffen på 14 måneders samfundstjeneste og en bøde på 108.000 kroner. Det beløb er i mellemtiden blevet hævet til næsten 200.000 kroner.
Den russiske præsident Vladimir Putin har fremlagt endnu et lovforslag for det russiske parlament, som vil sikre strengere fængselsstraffe til de kriminelle. Det eksempel følger Japan, hvor straffen for krybskytterne og de kriminelle bagmænd nu er hævet fra en bøde på 60.000 kroner og op til et års fængsel, til en bøde på
295.000 kroner og op til fem års fængsel. Lignende fængselsstraffe er også indført i Sydafrika og New Zealand.
”At indføre hårdere straffe er et vigtigt signal til de kriminelle og resten af verden om, at den eskalerende situation med krybskytteriet tages meget seriøst. Når vi ser på de seneste års forfærdelige udvikling, er det
også på tide, at regeringerne kommer med denne reaktion, som rent faktisk kan være med til at gøre en forskel,” siger Gitte Seeberg.